Kazakistan, para birimi 'tenge'nin 20 Ağustos’tan itibaren dalgalı kur sistemine geçtiğini açıkladı. 188 tenge olan dolar sabah saatlerinde yüzde 35 değer kaybı ile 255 tengeye kadar yükseldi.

Kazakistan Başbakanı Kerim Masimov, ekonomik büyüme ve fiyat istikrarını korumak için dalgalı kura geçtiklerini açıkladı.

Küresel ekonomide yaşanan gelişmeleri ve yeni koşulları gerekçe gösteren Masimov, “Hükümet ve Merkez Bankası 20 Ağustos 2015’den itibaren serbest dalgalı döviz kuruna geçişi öngören yeni para politikasını uygulamaya başladı.” açıklamasında bulundu.

Tengenin değer kaybında Rusya ve Çin piyasalarında yaşanan gelişmeler doğrudan etkili olurken, petrol fiyatlarında yaşanan düşüş Kazakistan mali piyasalarını olumsuz etkiledi.

REZERVLERİ KORUMAK İÇİN DALGALI KURA GEÇİLDİ

Merkez Bankası’nın tengenin seviyesinin belirlenmesinde müdahil olmayacağını ifade eden Kazakistan Başbakanı Masimov, iç ve dış piyasaların kur belirlemesinde etkili olacağına dikkat çekti. Kazakistan Başbakanı yatırımların geliştirilmesi, sürdürülebilir ekonomik büyüme, yeni istihdam imkanları ve orta vadede enflasyonun yüzde 3-4 civarında tutulması hedeflerini koruduklarını belirtti.

Kazakistan’ın ekonomik gelişmelere kalıcı bir çözüm bulabileceğini vurgulayan Masimov, “Hükümet ve Merkez Bankası gelişmeleri pasif olarak izleyecek. Böylece Ulusal Rezervlerin israf edilmesi probleminin de önüne geçilmiş olacak.” dedi.

DOLAR 67 RUBLEYE DAYANDI

Bu arada Ukrayna krizi, yaptırımlar, petrol fiyatlarının sert düşmesi ve Amerikan Merkez Bankası’nın (FED) faiz indirimi ile ilgili açıklamaları Rusya piyasalarını da olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Sabah saatlerinde sert düşen dolar 67 rubleden işlem görürken, Euro da 74 rubleye çıktı. Böylece dolar son altı ayın en yüksek seviyesini görmüş oldu.