Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, İtalya, Başbakanı Matteo Renzi ile birlikte Kazakistan-İtalya İş Forumuna katıldı. İki ülkenin iş çevrelerinin katılımıyla düzenlenen forumda tarım makineleri üretimi, tekstil, gıda ürünleri, mühendislik, inşaat ve petrol sektörleri gibi alanlarda toplam tutarı 500 milyon doları oluşturan 20'den fazla belgeye imza atıldı.

Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev, forumda yaptığı konuşmada, İtalya’nın Kazakistan ekonomisinin en büyük yatırımcı ülkelerden biri olduğunu ifade etti. İki ülke arasındaki ticaret hacminin her yıl arttığına işaret eden Nazarbayev, sözlerine şöyle devam etti:

“Her yıl ikili ticaret artıyor. 2005 yılından bu yana İtalya’dan yapılan doğrudan yatırım hacmi 6 milyar doları oluşturdu. Halihazırda, ülkemizde İtalya sermayesinin katılımıyla 200’ü aşan işletme aktif şekilde faaliyet gösteriyor. Ekonominin farklı sektörlerinde ortak bir zemin bulmak için karşılıklı işbirliğini daha da güçlendirmek gerektiğini düşünüyorum. Ülkemizde elverişli yatırım ortamının oluşmuştur ve temel önceliklerinden biri olarak devam edecek.”

KAZAKİSTAN 10 ÜLKEYE DAHA VİZE UYGULAMASINI KALDIRIYOR

Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ülkesinin geçen yıl İtalya dahil olmak üzere 10 yatırımcı ülkeye vizesiz rejim sağladığını belirterek; 15 Temmuz 2015 tarihinden itibaren ise yatırımcı ülkelerden İsviçre, İspanya, Belçika, Macaristan, Monako, Singapur, Avustralya, Norveç, İsveç ve Finlandiya’ya vizesiz giriş uygulanacağını vurguladı.
Kazakistan daha önce de ABD, Hollanda, İngiltere, Fransa, Almanya, Malezya, Birleşik Arap Emirlikleri, Kore Cumhuriyeti ve Japonya’ya vize uygulamasını kaldırmıştı.