Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev'in bugün başlayan Duşanbe ziyaretinde Tacikistan ile Kazakistan arasında stratejik işbirliği anlaşmasına imza atıldı. Kazakistan, Tacikistan'ın Rusya (2004) ve Çin'den (2013) sonra 3. büyük stratejik ortağı oldu.

Kolektif Günelik Antlaşması Örgütü (KGAÖ) Liderler Zirvesi dolayısıyla Duşanbe'ye gelen Nazarbayev, Tacikistan Devlet Başkanı İmamali Rahman tarafından resmi törenle karşılandı. İki lider baş başa görüştü. Resmi görüşmelerin akabinde Nazarbayev ile Rahman, ikili münasebetleri stratejik boyuta taşıyan stratejik işbirliği anlaşmasına imza attı. Ayrıca, enformasyon, kültür, spor, eğitim, dışişleri bakanlıkları, göçmen işçilerin çalışma hukuklarının korunması gibi pek çok alanda işbirliği anlaşmaları imzalandı.

RAHMAN: TACİKİSTAN-KAZAKİSTAN İLİŞKİLERİNDE YENİ DÖNEM BAŞLADI
İmamali Rahman basın toplantısında yaptığı açıklamasında, Kazak mevkidaşı Nazarbayev'in ziyaretinden memnun kaldığını söyledi. Rahman, stratejik işbirliği anlaşmasını imzalayarak, iki ülke ilişkilerinde yeni bir döneme girildiğini belirtti. Rahman, Tacikistan ile Kazakistan arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştiğini kaydetti. Bugün imzalanan anlaşmanın büyük bir öneme sahip olduğunu vurgulayan Tacik lider, "Bu basit bir anlaşma değil, ilişkilerimizi stratejik boyuta taşıdık. Kazakistan önemli ticari ortağımız" şeklinde konuştu.

NAZARBAYEV: TACİKİSTAN TOPRAKLARINDAKİ BARIŞ HEPİMİZE GEREK

Kazak lider Nazarbayev ise Kazakistan ile Tacikistan arasında bugüne kadar hiçbir sorun olmadığını ve bundan sonra da olmayacağını söyledi. "Stratejik ortağımız Tacikistan'da barış istiyoruz. Tacikistan topraklarındaki barış hepimize gerek. Tacikistan ekonomisinin kalkınmasına her türlü desteği vermeye hazırız" diye konuşan Nazarbayev, her zaman Tacikistan halkının zor zamanlarında yanında olduklarını belirtti. Kazak lider, Tacikistan'ın hidroenerji sektörünün ülke ekonomisine için önemli olduğuna dikkat çekerek, bölge ülkelerinin su ve enerji sorunlarında anlaşma sağlamaları gerektiğini ifade etti.

Kazakistan Devlet Başkanı Nazarbayev, yarın KGAÖ Liderler Zirvesi'ne katılacak.