Kazakistan Maliye Bakanlığı, petrol fiyatlarındaki değişkenliği baz alarak 2015 yılı büyüme hedefini yüzde 1.5 olarak açıkladı.
Kazakistan Maliye Bakanı Bahıt Sultanov, orta vadede uygulanacak ekonomik politikalar için alınacak tedbirler hakkında basın mensuplarını bilgilendirdi. Kazakistan ekonomisinde dış faktörlerinin etkisinin göz önüne alındığında ekonomik kalkınmayı orta seviyede beklediklerini ifade eden Sultanov, büyüme üzerinde birçok farklı senaryo üzerinde çalıştıklarını vurguladı. Petrol baril fiyatını 50 dolar ve 2015 yılı kalkınma hedefini de yüzde 1.5 olarak beklediklerini kaydeden Kazak Bakan, ülkede mali kemer sıkma politikaları sebebiyle bütçe harcamalarında yüzde 10 azalmaya gidildiğini belirtti.
Genel olarak ulusal borcun güvenli bir düzeyde olduğunu hatırlatan Sultanov, bunun GSYİH'nın yüzde 16 seviyesinin altında olduğunu belirtti.
Maliye Bakanlığı’nın dış risklerin etkilerini azaltmak ve devletin mali kapasitesini geliştirmek ve ekonomik büyümeyi sürdürmek için çalışmaya devam ettiğini vurgulayan bakan, kurumlara ayrılan bütçe harcamalarının sıkı kontrolden geçirileceğini ifade etti.
Kamu ihalelerini hızlandırmak maksadıyla meclise yeni kanun teklifi verdiklerini hatırlatan Sultanov, tüm kamu ihale ve yatırım projelerinde merkezileşme ve şeffaflık politikası izleneceğini söyledi.