Becker Türkiye CEO’su Volkan Kebir, Donald Trump’ın ABD Başkanı seçilmesinin Türkiye için olumlu gelişmelere kapı aralayacağını ve daha yakınlaşılarak ilişkilerin stratejik ortaklığa yakışır bir zemine oturacağına inandığını söyledi. Kebir, bu yakınlaşmanın döviz kurunda gevşemeye neden olacağını belirtti.
ABD’de 9 Kasım’da gerçekleşen başkanlık seçimlerinden Donald Trump’ın zaferle çıkmasının Türk ekonomisine olan kısa ve orta vadeli etkileri merakla izleniyor. Türk Lirası’nda son bir aydır süren değer kaybının, Trump’ın seçilmesinden sonra hızlanmasını değerlendiren Becker Türkiye CEO’su Volkan Kebir, Türkiye’de pek çok kesimin Donald Trump’ın seçim vaatlerini ve stratejisini yeteri kadar inceleyip yorumlamadığına dikkat çekti.
Kebir, Trump’ın vergi reformu, asgari ücret, ekonomik büyüme, sosyal güvenlik gibi pek çok başlıkta çok cesur ve iyi planlanıp altyapısı hazırlanmış vaatleri seçmenlerine sunarken; Clinton’ın dış politika ve terör odaklı söylem geliştirmesinin Amerikan halkına çekici gelmediğini söyledi.
"Dolar kurunun gerçek değeri 3.00 olmalı"
Trump’ın başkan seçilmesinin, sanılanın aksine Türkiye-Amerika ilişkilerine olumlu yansıyacağını düşündüğünü kaydeden Becker Türkiye CEO’su Volkan Kebir, şöyle devam etti:
“ABD ekonomisi tüketim odaklı bir ekonomi olmaktan çıkıyor, üretime ağırlık veren bir yapıya kavuşuyor. FED’in faiz artıracağına ilişkin beklentilerin temelinde de ABD ekonomisindeki bu hızlı iyileşme yatıyor. Amerika, kaya gazı yataklarını devreye alması ve enerjide ithalata bağımlılığını büyük ölçüde azaltması ile rekabetçi bir yapıya kavuştu. Önümüzdeki yıllarda bu trendin devam edeceğini öngörüyoruz. Trump’ın seçim sürecinde tepki toplayan bazı söylem ve eylemleri olmasaydı, Clinton ile aradaki fark eminim çok daha fazla olacaktı. ABD halkı artık çocuklarının Ortadoğu ya da Afganistan bataklığında ölmesini kabul etmiyor. Trump’ın dış politikaya ilişkin bakışı bu açıdan da önemli. İşin bir de siyasi boyutu var. Obama yönetiminin 15 Temmuz darbesi ve teröristbaşı Fethullah Gülen’in iadesi konusunda sergilediği çelişkili ve stratejik ortaklığa sığmayan tutumunun, Trump yönetimince paylaşılmadığını gösteren açıklamalar umudumuzu artırıyor. Türkiye ve ABD yönetiminin birbirini daha yakından tanıması ile ilişkilerin stratejik ortaklığa yakışan bir zemine oturacağını, bu durumun döviz kurunda gevşemeye neden olacağını söylememiz mümkün. 3,25 TL’lik Dolar kuru seviyesinin reel olmadığını, kurun gerçek değerinin 3,00-3.10 bandında olması gerektiğini düşünüyorum.”