ABD Başkanı Barack Obama’nın anavatanı olan ve halen babaannesi 90 yaşındaki Sara Obama’nın yaşadığı Kenya, Egeli işadamlarını birlikte iş yapmaya çağırıyor. İzmir’e DEİK Afrika İş Konseyleri Koordinatör Başkanı Tamer Taşkın ve Libya İş Konseyi Başkan Yardımcısı A.Kadir Ferahlı’nın evsahipliğinde dört günlük inceleme gezine gelen Kenya Büyükelçisi Kiema Kilonzo, Egeli işadamlarını ülkesine davet etti.

İzmir’de işadamlarıyla görüşen, fabrikaları ziyaret eden ve gazetecilerle sohbet toplantısı düzenleyen Kilonzo, Kenya’nın 44 milyonluk genç nüfusu ile hızla gelişen bir ülke olduğunu belirterek, Doğu Afrika’nın lojistik, finans ve idare merkezi olduklarını söyledi. Kenya’nın ABD ile de serbest ticaret anlaşması olduğunu, Afrika ülkelerine ihracat için önemli bir kapı işlevi gördüğünü dile getiren Büyükelçi Kilonzo, “Kenya, Türkiye için potansiyel bir pazar. İnşaat, mobilya, tekstil ve gıda başta olmak üzere her alanda işbirliği yapma imkanı var. 2012 yılında petrol de bulundu. Kenya, Afrika kıtasında en iyi yatırım yapılabilecek yedi ülke arasında yer alıyor. Kenya’da üretilen ürünler, ticaret anlaşmamız olduğu için sıfır gümrükle ABD’ye gidiyor. Kenya ile 350 milyonluk pazara iş yapma imkanı var. Egeli işadamları, bu fırsatı değerlendirmeli. İşadamlarına kapımız sonuna kadar açık. Gelsinler, iş yapsınlar, hep birlikte kazanalım.” dedi.

‘KENYA FIRSATINI DEĞERLENDİRİN’

Kenya’da kapıda vize verildiğini ve Türk Hava Yolları’nın İstanbul’dan her gün ülkenin iki merkezine sefer düzenlediğini aktaran Koordinatör Başkan Taşkın ise her alanda işadamlarına fırsatlar sunduğunu söyledi. Lojistik ve nüfus avantajına sahip olan Kenya ile 350 milyonluk bir pazara ulaşılabildiğini vurgulayan Taşkın, “Kenya, her yönüyle farklı bir ülke. Her alanda iş yapabilirsiniz. Turizm imkanlarından yararlanabilirsiniz. Resmi dili İngilizce. Siyasette yüzde 40 kadın kotası var. Kadın ve Müslüman Dışişleri bakanına sahip. Sürekli gelişen ve büyüyen bir ülke. Egeli işadamları, bu fırsatlardan yararlanmalı.” diye konuştu.

‘KENYA İSTİKRARLI BİR ÜLKE’

Başkan Yardımcısı Ferahlı da Türkiye için Libya, Irak ve Suriye pazarlarının kapandığını belirterek, Kenya’nın yeni bir pazar olarak değerlendirebileceğini kaydetti. Kenya’da uluslararası bankacılık sisteminin çalıştığını, asgari ücretin 100 dolar seviyesinde olduğunu anlatan Ferahlı, istikrarlı bir ülke olduğu için rahatlıkla yatırım yapılabileceğini vurguladı.