Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, 16 yıldır kesilen sosyal güvenlik destek priminin emekliye hiçbir getirisi olmadığını belirterek, esnaflar için de garanti fonu oluşturulması istedi.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Bendevi Palandöken, "Yasalaşmayı bekleyen, İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu Tasarısı'na konan madde ile esnaf ve sanatkarlarımızın 12 ay ve üzerindeki prim borçlarının sigortalılık süreleri ile birlikte dondurulması amaçlanmaktadır. Böylece derhal sağlık yardımlarından yararlanması sağlanacaktır. 2 aylık prim borçları olunca sağlık hizmetlerinden yararlanamayan 1 milyon 305 bin Bağ-Kurluya sağlık hizmeti verilerek çok önemli bir eksiklik giderilecektir. Başbakanımız tarafından verilen bu müjdenin gerçekleşmesini tüm esnaf ve sanatkârlarımız ümitle beklemektedir." dedi.

Esnaf ve sanatkârların sorunların çözümü için gerekli çalışmaları yaptıklarını ama sorunların çözüme kavuşmadığını söyleyen Palandöken, şöyle devam etti:

"1999 yılından beri, emekli olduğu halde çalışmaya devam eden, esnaf ve sanatkârlarımızın emekli aylıklarından yüzde15 oranında Sosyal Güvenlik Destek Primi kesilmektedir. SGDP ise karşılıksız olan, sigortalıya herhangi bir getirisi olmayan bir ödemedir. Sosyal güvenlik açığının finanse yolu, SGDP kesintileri olmamalıdır. Dünyada örneği olmaya SGDP kaldırılması ya da en azından bu oranın yüzde 5’lere düşürülmesi camiamız açısından büyük önem arz etmektedir. Yine, iflas eden ya da belli nedenlerle dükkânını kapatmak zorunda kalan esnaf ve sanatkârlarımızın ödeyecekleri prim karşılığında bir fon oluşturulması çok önemlidir. Böylece dükkanı kapanan ya da iflas eden esnaflarımız temel ihtiyaçları bir süre de olsa bu 'Esnaf Garanti Fonu'ndan' karşılanabilecektir. Uzun zamandır talep ettiğimiz halde bir türlü gerçekleştirilemeyen, 1982-2000 yılları arasında vergi, sicil ve oda kaydı bulunan ancak Bağ-kur’a kayıt yaptırmamış olan esnaflarımızın mağduriyetleri çok büyüktür. Nitekim, kurumun o tarihte kayıt yaptırmamış olan esnafları resen kayıt etme zorunluluğu da vardır. Esnaflarımıza bu borçlanmanın sağlanabilmesi için son bir kez hak tanınması, yasal düzenleme yapılması büyük ihtiyaçtır."