Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) yönetimi, Bakanlar Kurulu’nun 15 bin metal işçisinin dün başlattığı grevi yasaklayan kararını kınadı.

KESK yönetim kurulundan yapılan açıklamada, daha önce havacılık ve cam işçilerinin grevlerini yasaklayan kararlardan sonra metal işçilerinin grevinin yasaklandığı bu kararın, AK Parti hükümetinin emekçilere olan düşmanlığının sistematik hale geldiğini bir kez daha gösterdiği ifade edildi.

Bakanlar Kurulu’nun grevin başladığı gün aldığı karardaki ‘Birleşik Metal İşçileri Sendikası tarafından uygulanmakta olan grevin millî güvenliği bozucu nitelikte olduğu görüldüğünden’ ifadesinin bile başlı başına skandal niteliğinde olduğuna dikkat çekilen KESK açıklaması şöyle devam etti:
“Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun ‘Grev ve lokavtın ertelenmesi’ başlıklı 63. maddesine dayandırılan erteleme kararı fiilen yasaklama anlamına gelmektedir. Emekçilerin bir talebi söz konusu olduğunda hemen gerici yasaları dayanak alan AKP’nin bu kararı hükümetin hakkını arayanı değil verilene razı olanı baş tacı eden emek aleyhtarı niteliğini bir kez daha gözler önüne sermiştir.
Bu keyfi karar yasalardaki grevlerle ilgili hükümlerin bütünüyle değişmesi gerektiğini de göstermektedir. Bakanlar Kurulu’nun elinde böylesi yetkilerin bulunması, Türkiye’nin demokratikleşmesinin önündeki engellerdendir.”

“İŞÇİLERİN-EMEKÇİLERİN EN TEMEL HAKLARINA YÖNELİK SALDIRILARA DERHAL SON VERİLMELİ”

KESK olarak metal işçilerine yönelmiş bu keyfiliğin, anti demokratik uygulamanın bütün emekçileri ilgilendirdiğinin bilincinde olduklarına vurgu yapan KESK yönetimi, “Bu karar, AKP’nin demokrasi anlayışının da sınırlarının göstermesi bakımından önemlidir. Anayasal bir hakkın kullanılmasının böylesine pervasızca engellenmesine karşı Birleşik Metal-İş Sendikası’nın ve metal işçilerinin yanında olacağımızı duyuruyoruz. AKP hükümetini hemen her alanda kendisini gösteren yasakçı ve baskıcı anlayışından vazgeçmeye, işçilerin-emekçilerin en temel haklarına yönelik saldırılarına derhal son vermeye davet ediyoruz. “ çağrısı yaptı.