Kayserigaz Genel Müdürü Hasan Yasir Bora, dünya genelinde petrol fiyatlarındaki düşüşle beraber yine dünya piyasasında doğalgazda da beklenen indirimin ancak 6 ay ya da 1 yıl sonra yansıyabileceğini belirtti. Bora, Kayseri’de abone sayısında ciddi artış olmasına rağmen doğalgaz tüketiminin gerilediğini belirterek, buradaki en büyük etkenin havaların ısınmasına bağladı.

Kayserigaz Genel Müdürü Hasan Yasir Bora, 2014 yılı şirketlerinin yaptığı çalışmalarla ilgili bilgiler verdi. Düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulunan Genel Müdür Bora, doğalgazda da dünya genelinde petrolde yaşanan indirimlerin uygulanacağı yönündeki beklentilere de cevap verdi. Böyle bir şey kendilerinin de umut ettiğini aktaran Bora, “Akaryakıttaki fiyat düşüşü dünya petrol fiyat düşüşü ile ilintili bir durum. Dünyada petrol fiyatlarında düşüş var. Ancak dünya genelinde doğalgaz ile bir düşüş yok. Genelde şöyle oluyor. Petrol ile doğalgaz birbiri ile ayrı, bağımsız, ama birbiriyle de ilintili noktası var. Kaynak olarak biri doğalgaz ve biri petrol. Genelde fiyatta doğalgazla petrolü ilişkilendiriyorlar. Ancak bunu doğalgaz fiyatlarına yansıması, etki etmesi formasyondan dolayı 6 ay yada bir yıl faz farkı var. Belki iler ki süreçte bu gündeme gelebilir. Öyle bir durum olursa bundan Kayseri de yararlanır. Bizde umutla bekliyoruz” dedi.

Hasan Yasir Bora, Kayseri’de geçen hafta 9-10 Ocak tarihleri arasında konutta kullanılan doğalgaz kullanımında rekor seviyeye ulaştığını da hatırlatarak, şöyle konuştu; “Mahalli çevre kurulunun aldığı kararla ile katı yakıtın 36 mahallede yasaklanması söz konusu oldu. Bu merkezi sistemle ilgili geçerlidir. Büyük bir kısmı doğalgazı tercih ettiler. 180 yakın bina doğalgaz kullanımını geçti. 2015 yılında tüm Kayseri’ye kapsayan doğalgaz kullanımı olacak. Kömür kullanımı yasak olacak. Bununla ilgili belediye çalışmalar yapacak. Bu geçişle beraber tüketimi 2014 yılında eylül ekim tarihi ile ilgili hissedemedik. 2015 yılında tüketimde bir artış olacağını düşünüyoruz. Kayseri’de doğalgaz kullanımı geçtiğimiz hafta Cuma ve cumartesi yükseldi. Konutlar günde 1.5 milyon metreküp doğalgaz tüketiliyor. Günlük. Geçtiğimiz Cuma günü 3 milyon 200 bin metreküp tüketildi. Cumartesi günü de 3 milyon 400 bin metreküp doğalgaz tüketimi oldu ve rekor seviyede ulaşmış oldu. Bunu hissettik. Tekrar 1.5 milyon metreküp aralığına düştük.”

KAYSERİ’NİN YÜZDE 98’İ DOĞALGAZ ŞEBEKESİYLE ÖRÜLDÜ

Kayseri’nin neredeyse tamamının doğalgaz ağı ile örüldüğünü aktaran Yasir Bora, bu seviyenin yüzde 98’e ulaştığını söyleyerek, şu bilgileri verdi; “Kayseri’de şuan halihazırda 100 bin yeni abone olabilecek müşterimiz var. Bu iyi bir potansiyeldir. 2014 yılında 240 kilometre doğalgaz hattı yatırımı oldu. 2.5 milyon metre doğalgaz şebekesi oluştu. Türkiye’nin en yüksek seviyesinde. İstanbul, Ankara, Bursa, İzmir bizden öndedir. Gaziantep ile yarışıyoruz. Nüfus ve şehir büyüklüğü ile onlarla yarışamıyoruz. Ama büyük bir yatırımımız söz konusudur.”

ERCİYES KAYAK MERKEZİNE DOĞALGAZ ŞEBEKESİ ULAŞTI

“Erciyes master Planı çerçevesinde yaptığımız yatırım kayak merkezi oteller bölgesine ulaştı” diyen Genel müdürü Bora, “Kayak merkezinden Develi ilçesine ulaşacağız. Develi ilçesine de 2015 yılı için önemli yatırımlarımız olacak. Erciyes’e şuan için doğalgaz boru hattımız ulaştı” dedi.

-ABONE SAYISI ARTARKEN TÜKETİM AZALIYOR

Hasan Yasir Bora, açıklamasında küresel ısınmanın hangi boyutta olabileceğine işaret eden bir örnek verdi. Bora, Kayseri’de geçen yıl 507 milyon metreküp doğalgaz tüketimi olduğunu anımsatarak, “2014 yılında konut ve sanayideki tüketim birbirine eşit gibidir. Abone ve konut sayısına göre tüketim düşüş var. En önemli faktörler mevsimsel fark. Havaların ısınmasıyla etkilenme oluyor. Konut ve abone sayısı artmasına rağmen doğalgaz kullanımı azalıyor. Tabi ki burada kullanılan cihazlar, yalıtım yapılması. Ama en büyük etken havaların ısınmasıdır. Biz 2014 yılında 400 bin abone sayısına ulaştık” diye konuştu.

DOĞALGAZ KESİNTİSİ KONUTLARDA OLMAYACAK

Genel Müdür Yasir Bora, vatandaşlardan havaların soğumasıyla birlikte doğalgaz kesintisi ilgili ilgili çok soru aldıklarını hatırlatarak, şu bilgileri verdi; “Doğalgaz tüketimi 1990’lı yıllardan bugüne kadar artarak yükselmiştir. 2014 yılında 48 milyar metreküp seviyesine ulaştık. Rusya’dan gelen mavi akım, Azerbaycan’dan gelen doğalgaz var. İran’dan geliyor. Sıvılaştırılmış olarak Nijerya, Cezayir ve Katar’dan doğalgaz girişi var. Ülkemizde doğalgazın neredeyse yarısı elektrik üretiminde kullanılıyor. Yüzde 46‘lık seviyesi elektrik üretiminde değerlendiriliyor. Yüzde 21’lik bölümü konutlarda ısınma için kullanılıyor. Havaların soğuması ve doğalgaz tüketiminin artmasıyla bir takım doğalgaz kesintileri yaşanıyor. Bize çok soru geliyor. Konutlar etkilenir mi? diye. Gelen doğalgazın yüzde 21’i ısınmada kullanılıyor. Eğer doğalgaz sıkıntısı olursa devlet önce elektrik üretiminde doğalgaz kısıtlaması yapıyor. Konutlara yansıtmıyor.”