Kahramanmaraş'ta 20 yıl önce Menzelet ve Kılavuzlu barajlarıyla projelendirilen Kılavuzlu Sulama Projesindeki çalışmalar, GAP Eylem Planı kapsamına alınmasıyla hızlandı. Ödeneğin aktarılmasıyla projenin birinci bölümü tamamlanırken, ikinci bölümünün ihalesi ise önümüzdeki aylarda Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak.
Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay'daki verimli topraklara "can verecek" sulama projesi kapsamında 1 milyon 60 bin dekar arazi sulanacak. Dört etaptan oluşan ve yaklaşık 1 milyar liraya mal olması planlanan projenin birinci bölümü yaklaşık 400 milyon liraya tamamlandı.

Projenin tamamının hayata geçirilmesiyle yaklaşık 86 kilometre uzunluğundaki ana kanaldan saniyede 80 metreküp su Amik Ovası'na ulaştırılacak. 

DSİ Kahramanmaraş Bölge Müdürü Mevlüt Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Menzelet ve Kılavuzlu Sulama Projesi'nden Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay'ın istifade edeceğini söyledi.

Projeyle Kahramanmaraş'ta 255 bin 360 dekar, Gaziantep'te 342 bin 590 dekar, Hatay'da da 462 bin 960 dekarlık arazinin sulanacağını belirten Aydın, birinci etapla 46 bin 540 dekarlık arazinin sulamaya açıldığını ifade etti.

Sulama şebekesini 4 etapla tamamlamayı planladıklarına işaret eden Aydın, ikinci etabın inşaat ihalesini 2015'de gerçekleştireceklerini, üçüncü ve dördüncü etapları de önümüzdeki yıllarda yapmayı hedeflediklerini kaydetti.

Aydın, Kahramanmaraş, Hatay ve Gaziantep'in güneş ve iklim bakımından, her türlü ürün yetiştirmeye müsait son derece verimli topraklara sahip olduğunu dile getirdi.

Buralarda en az çift ürün almayı planladıklarını vurgulayan Aydın, şöyle konuştu:

"Çalışkan üreticilerimiz bu suya kavuştukları zaman mutlaka ürün çeşitliliğini artıracaklardır. Hesaplarımıza göre, projenin tamamlanmasıyla 329 milyon lira net gelir artışı sağlanacak. Bunu katma değere vurduğumuz zaman 1 milyar liranın üzerine çıkıyor. Ayrıca direkt olarak 126 bin kişiye de ilave istihdam sağlayacak. Dolaylı olarak ise sanayi endüstri ürünleriyle istihdam bunun çok daha üzerindedir"

Ceyhan'ın suyu Amik Ovası'na can verecek foto galeri

Proje sayesinde kış aylarında Sağlık Ovası'ndaki taşkınları da önleyeceklerine dikkati çeken Aydın, "Taşkın sularını İslahiye'deki Tahtaköprü Barajı'na ulaştıracağız. Böylelikle hem bölgeye can verecek, hem de Hatay'daki çiftçileri suya kavuşturacağız" dedi.

- "Hatay çiftçisi dört gözle bekliyor"

Antakya Ziraat Odası Başkanı Abdulhay Denizli de Menzelet ve Kılavuzlu Sulama Projesi'ni Hatay çiftçisinin "dört gözle" beklediğini vurguladı.

Hatay'da baraj olmadığını belirten Denizli, kentte dört ürün verebilecek verimli toprakların bulunduğunu ifade etti.

Bu nedenle suya çok ihtiyaçları olduğunu ifade eden Denizli, "Bu su çiftçimizin şah damarıdır. Çiftçinin parası olursa herkesin parası olur. Susuz topraklarımız gelecek suyla bayram edecek. Bu topraklara atalarımızın dediği gibi 'insan eksen insan biter'. Eğer su gelirse bu Hatay'ın ikinci kurtuluşu demektir" diye konuştu.

Projenin Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay'daki zirai üretimin gelişmesini katkı sağlayacağına işaret eden Denizli, buna bağlı olarak da çiftçilerin refah düzeylerinin artacağını kaydetti.