Kırgızistan-Türkiye İşadamları Derneği (KITİAD) tarafından başkent Bişkek’te geleneksel olarak düzenlenen "Türk Ürünleri Haftası"başladı. Bu sene 12'cisi düzenlen etkinlik 5 gün sürecek. Türk Ürünleri Haftası'nın açılış törenine; Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç, KITİAD Başkanı Şevki Sarılar ve Kırgızistan Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Nurlan Musuraliev de katıldı.

Törende söz alan KITİAD Başkanı Şevki Sarılar, Kırgızistan’ın bağımsızlığını almasından hemen sonra ülkeye ilk yabancı yatırımı Türk işadamlarının gerçekleştirdiğini hatırlatarak, “Bugün, Kırgızistan’a yapılan toplam Türk yatırımları 400 milyon dolar civarında. Aynı zamanda Türk işadamları binlerce kişiye iş imkanları sağlamakta.” ifadelerini kullandı. KITİAD’ın ülkede 15 seneden beri faaliyet gösterdiğini söyleyen Sarılar, derneklerinin asıl amacının iki ülke arasındaki kültürel, siyasi ve ticari işbirliklerinin gelişmesini sağlamak olduğunun altını çizdi. Sarılar, “Bu fuarlar dolayısıyla elde ettiğimiz gelirleri, biz yine Kırgız halkının ihtiyaçları doğrultusunda kullanacağız. Kırgızistan’ın Gümrük Birliğine katılmasıyla Türk işadamlarının ülkeye olan ilgisi artmaya başladı. Fuara her yıl yaklaşık 50 bin ziyaretçi katılıyor. Artık katılımcıların daha da artacağını umuyoruz ve fuarın iki ülke arasındaki ticari işbirliğini geliştireceğine inanıyoruz.” dedi.

Kırgızistan Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Nurlan Musuraliev ise konuşmasında, Türkiye’nin Kırgızistan’a en çok yatırım yapan ülkelerden biri olduğunu belirterek, son zamanlarda iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin daha da artmaya başladığının vurguladı. “Bu gelişmeler KITİAD ve Kırgızistan Ticaret Odası arasındaki yoğun çalışmaların neticesinde gerçekleşiyor. Bu etkinliğin iki ülke arasındaki işbirliklerin daha da gelişmesine ivme kazandıracağını umuyorum.” diyen Nurlan Musuraliev, ülkesinin ekonomik kazanımlarını aktardı.

Törende konuşan Büyükelçi Metin Kılıç, Türk mallarının kalitesini artık herkesin bildiğini belirterek, “Ülke yöneticileri Kırgız halkının en iyi malları kendileri seçerek almalarına olanak sağlıyor. Türk firmaları da bundan yararlanarak, ülkenin her yerinde Türk mallarını rahatça satabiliyorlar. Ayrıca, burada satın alacağınız her mala ödediğiniz ücret, ülkedeki bir yetimhaneye, bir yaşlılar evine hizmet olarak gidecek. Türk Ürünleri Haftası hepimize hayırlı olsun.” ifadelerini kullandı.
Daha sonra, fuarın açılış kurdelesi kesildi ve katılımcılar standları gezdi.
Fuarda, Bişkek Kırgız- Türk Lisesi öğrencileri tarafından yapılan Kırgız halk oyununu oynayan robot ise, katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü.