Kırıkkale’de 2015 yılı hasat sezonunun başlamasının ardından Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), emanet alımlarla birlikte toplamda 57 bin ton alım yaptı.

TMO randevulu alım sistemiyle her sezon yaşanan uzun kuyruk sorununu büyük oranda çözerken, ürün fiyatlarındaki düşüş üreticiyi hayal kırıklığına uğrattı. Bu yıl bol yağış alan Kırıkkale’de 2015 yılı hasat sezonu devam ediyor. Kırıkkale’de 9 ayrı alım noktasıyla çalışan Toprak Mahsulleri Ofisi sezonun başlamasından bu yana emanet alımlarla birlikte toplamda 57 bin ton seviyesinde alım yaptığı belirtiliyor. Bu alımlardan 14 bin tonunun arpa, diğer kısmının ise buğday olduğu öğrenildi. Günlük 6-7 bin ton alım yapan TMO’da arpa fiyatlarının (ton) 570 ila 645 TL, buğday (ton) 724 ila 862 TL arasında seyrettiği belirtiliyor. Serbest piyasada ise buğday 650 ila 680 TL, arpa 555 ila 560 TL arasında alıcı buluyor.

Piyasada yaşanan gelişmelerle ilgili bilgiler veren Kırıkkale Ticaret Borsası Başkanı Harun Sümer, bu sezonun ürün bol, kalite ve fiyatın düşük olduğunu söyledi. Ürünün kalitesinin düşük olmasının nedeninin zamansız yağışların olduğuna işaret eden Başkan Sümer, şunları kaydetti: “Geçen yıl ile bu yılı karşılaştırdığımızda fiyatlar geçen yılında altında. 2014 sezonunda TMO müdahale etmemişti, tüccar ve sanayici ürün kalitesiz olmasına rağmen kuraklık var diye alıma yüklendi ve fiyatlar kendiliğinden yüklenmişti. Geçen yıl arpa (ton) 650 ila 700 TL, buğday (ton) 750 ila 850 TL ile alıcı bulmuş ve tüccar ile sanayici zarar görmüştü. Bu yıl ise TMO’nun yaptığı alımların yüzde 70’i düşük vasıflı ürün. Ürünün bol, kalitenin düşük olmasıyla birlikte fiyatlar aşağı düştü. TMO’nun bu sezon ağırlık verdiği randevulu alımlar her sezon yaşanan uzun kuyruklarında önüne geçmiş gözüküyor. 9 ayrı noktada alım yapan TMO’dan randevu alan üretici 4 saatlik zaman diliminde ürününü satma imkanı bulabiliyor.”

Randevulu alımın üreticinin araç kuyruğundaki bekleme sorununu çözdüğünü söyleyen Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Kırıkkale Şube Müdürü Muharrem Belen ise “Üretici bizi arayarak randevusunu alıyor. 3 gün önceden randevu alan üretici TMO tarafından aranarak randevusu hatırlatılıyor. Üretici ürününü teslim edeceği günde aranarak ürününü getirip getirmeyeceği soruluyor. Bu uygulamayla artık üretici ürününü hangi gün TMO’ya teslim edeceğini biliyor ve kuyrukta beklemek zorunda kalmıyor.” dedi.