Kırıkkaleli çiftçiler, daha çok kazanç elde etmek için salma tavukçuluğa ağırlık vermeye başladı.

Son olarak merkeze bağlı Ulaş köyünde faaliyete başlayan salma tavuk serbest sistemi faaliyetine başladı. Refik Ateş’e ait işletmeyi ziyaret eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş ve İl Müdür Yardımcısı Gürsel Doğan, kümes sahibine bazı tavsiyelerde bulundu. İl Müdürü Recep Kırbaş, başarılı bir tavukçuluk için temizliğe, hastalıklarla mücadele için aşılamaya, kümes ısısına ve ışıklandırmaya özen gösterilmesiyle yumurta verimliliğinin artacağını söyledi.

Kırbaş, “İşletmede Lohman Brown cinsi yumurta tavuğu tercih edilmiştir. Bu tavukların ağırlıkları 1,75-2,7 kilo arasında olup 4-5 aylık olduklarında yumurtlamaya başladıkları bilinmektedir. Günde 80–100 gram arası yem yemektedirler. Salma tavukçulukta 1 tavuk yılda 280-320 arası yumurta verir. Salma tavukçuluktaki ömrü 3 yıldır. Tavuk yumurtadan kesildikten sonra kesilip doğal tavuk eti olarak satılmaktadır.”dedi.

İlde son dönemde salma tavukçuluk işletmelerine yönelimde büyük bir artış gözlendiğini belirten Kırbaş, “Daha önce Keskin Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı desteğiyle 21 çiftçiye dağıtımı yapılan 4 bin baş atak s cinsi tavuklarda yumurta üretimi devam etmektedir. Keskin Kaymakamı İlker Özerk Özcan’ın yakın ilgi ve desteğiyle KOSGEB desteklerinden yararlanan yetiştiriciler, faaliyetlerini daha kazançlı hale getirmek için kooperatif kurmuşlardır. Böylece hem girdi temininde hem de pazarlamada birlikte hareket ederek daha kazançlı bir ticari faaliyet yürüteceklerdir.” diye konuştu.