Kırıkkale’nin Aşağı Mahmutlar Mahallesi’nde solucan gübresi üretme tesisi kuruldu.

Çiftçi İhsan Yılmaz’a ait solucan gübresi üretim tesisi sayesinde Kırıkkale tarımının gelişmesi sağlanacak. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, Konya Selçuk Üniversitesi Sarayönü Meslek Yüksek Okul Müdürü Prof. Dr. Seyit Ahmet Bağcı ve Arazi Edindirme Şube Müdürü Oğuzhan Güni, tesiste incelemelerde bulundu.

Tesiste 6 milyon kırmızı California solucanıyla deneme üretimine başladıklarını açıklayan çiftçi İhsan Yılmaz, solucanların sadece büyükbaş hayvan dışkıları ile beslendiklerini ve elde edilen gübre ile topraklarda yüzde 20 verim artışı sağladıklarını söyledi.

Aynı zamanda toprakta su tasarrufu sağladıklarını belirten Yılmaz, “100 adet yetişkin solucanın 90 ile 120 gün sonunda üreyerek nüfuslarını 20 ila 28 katına çıkartıyoruz. Solucanlar, vücut ağırlıklarının yüzde 55’i kadar gübre üretebilme kabiliyetine sahipler.” dedi.

Kırıkkale’de toprakların organik madde içeriklerinin yüzde 1’in altında olduğunu ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, “Tesis, tarımda yeni oluşum başlatacak. Hayvan gübrelerinin özellikle organik maddece zengin olması sebebiyle üretimde verimlilik artışı sağlanacak. Yapılan araştırmalarda Avrupa ülkelerinde uzun yıllardır kırmızı Kaliforniya solucanları kullanılarak toprağa organik madde sağlanıyor.” diye konuştu.

Kırbaş, “Yapılan araştırmalara göre hayvansal gübreler mikro organizma faaliyetlerini hızlandırıp toprağın fiziksel yapısını düzeltmekte, asitli ve kumlu toprakların yapısını iyileştirici etkisiyle tarıma elverişli hale getirdiği bilinmektedir. Organik madde artışıyla toprağın su tutma kapasitesini arttırmakta özellikle silajlık mısır, şalgam, turp ve pancar gibi köklü bitkilerde önemli miktarda üretim artışı sağlamaktadır. Bu tür hayvansal gübrelerin etkisi yaklaşık 3 yıl sürüyor.” dedi.

Türkiye topraklarının çok parçalı yapıda olduğunu belirten Konya Selçuk Üniversitesi Sarayönü Meslek Yüksek Okul Müdürü Prof. Dr. S. Ahmet Bağcı ise “Topraklarda sulama sorunu bulunuyor. Bu yüzden organik maddece yetersiz durumdalar. Solucan gübresi özellikle seralar başta olmak üzere tarımın her alanında kullanılabiliyor. Toprağın geçirgenliğini arttırarak hava ve su alımını kolaylaştırıyor.” şeklinde konuştu.