Rusya’nın başkenti Moskova’da düzenlenen Uluslararası 7. Nükleer Enerji Fuarı Atomexpo-2015 fuarına katılan Rosatom Başkanı Sergey Kiriyenko, Mersin Akkuyu nükleer santral projesi ile ilgili çalışmaların iyi gittiğini söyledi. Moskova’da düzenlenen fuara Akkuyu’da çalışmak için Rusya’da eğitim alan 20 Türk öğrenci ve Türkiye’den Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Necati Yamaç da katıldı.

Kızıl Meydan’ın karşısında Gostinni Dvor adlı tarihi binada yapılan fuarda Yamaç, öğrencilerle görüşerek okullarıyla ilgili bilgi aldı. Fuar çerçevesinde yapılan nükleer foruma katılan Müsteşar Yardımcısı Yamaç, Rus devlet Nükleer Enerji Kurumu Rosatom yetkilileri ile de görüşmeler yaptı.

ROSATOM: AKKUYU’DA İŞLER İYİ GİDİYOR

Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) konuşan Rosatom Başkanı Kiriyenko, Mersin Akkuyu nükleer santral projesi ile ilgili çalışmaların iyi gittiğini belirtti. Kiriyenko, “Akkuyu’da işler iyi ve plana uygun şekilde gidiyor. Mali kriz çalışmalarımızı etkilemeyecek. Akkuyu’yu en modern ve daha sağlam yapacağız. Akkuyu santral modeli dünyaya örnek olacak . Zaten Türkiye ile nükleer işbirliğimiz Akkuyu ile sınırlı kalmayacak ve Rusya olarak işbirliğimiznden memnunuz. Bundan sonra da yeni işbirliklerine hazırız.” dedi.

Moskova Atomexpo-2015 fuarında nükleer alanında faaliyet gösteren yaklaşık 104 firmanın yanı sıra yabancı firma temsilcileri de katıldı.

TÜRK NÜKLEER ENERJİSİ ONLARA EMANET

Cihan’a konuşan MEPhİ 1. sınıf öğrencisi Doğuş Saka, “Geçen sene hazırlık okuduğumuz için bu yıl ikinci senemiz, adaptasyon sürecini artık aştık çok şükür. Şu an baya rahatız, adapte olduk. Mezun olmak için 4,5 yılımız daha var. İlk başta dil olarak biraz sıkıntı yaşadık ama ikinci yılının sonuna geldik, şu anda Rusçamız yeterli seviyede, derslerimiz de iyi.” dedi.

MEPhİ 1. sınıf öğrencisi Cüneyt Akın, “İnşallah burada öğrenip ülkemize götüreceğiz atom teknolojisini. Bildiğiniz gibi ilk nükleer santrali Ruslar yaıyor. Bu konuda Rusların gücüne güveniyoruz. Türkiye’de bundan sonra nükleer enerji bize emanet.” şeklinde konuştu.

Okulun 1.sınıf öğrencisi Okan Yıldız, “Bugün buraya üniversite aracılığıyla geldik. Gönüllü olarak çalışıyoruz, yardıma ihtiyacı olan insanlara yardım ediyoruz. Konferansları izleme ve dinleme şansı buluyoruz. Aynı zamanda konferans katılımcılarıyla konuşma ve tanışma fırsatımız da oluyor. Dünya Nükleer Birliği Başkanı ile tanıştık. Bütün stantları gezip konuşuyoruz. Rosatom standı zaten bizim standımız sayılır.” dedi.