Kırmızı biberin ana vatanı konumunda bulunan Kahramanmaraş'ta hasat mevsimi başladı. Ağırlıklı olarak Pazarcık, Türkoğlu ve Kahramanmaraş merkezde gerçekleştirilen kırımızı biber üretimi yıllardır sıkıntılı geçiyor. Kırmızı biberdeki en büyük problem ise önüne bir türlü geçilemeyen aflatoksin. Son yıllarda modern kurutma tesisleri yavaş yavaş üretime geçse de merdiven altı tabir edilen yerlerde önemli ölçüde kırmızı biber işleniyor. İl genelinde 7 bin dekar alanda kırmızı biber ekimi gerçekleştirilirken, 2008 yılında 10 bin tona yakın rekolte elde edilmesi bekleniyor. Kırmızı biber üretiminin yüzde 85'ini sadece Kahramanmaraş karşılıyor. 300'e yakın çiftçi bizzat kırmızı biber ile geçimini sağlarken, sektörde yaklaşık 3 bin kişinin istihdam edildiği biliniyor. Tarım İl Müdürü Ahmet Şahin, yaptığı açıklamada, kırmızı biberde yaşanan en büyük sorunun aflatoksin olduğuna dikkat çekerek, "Aslında sorunun çözümü ortada ve basit. Dolayısıyla bizim öncelikle kırımızı biberi endüstriyel kurutma tesislerinde işlememiz şart. Ayrıca kırmızı biber ekimi yapacak önemli arazilerimiz var. Şu an yaklaşık 7 bin dekarda bunu gerçekleştiriyoruz ama çiftçimiz para kazandığını görürse bu rakamın iki katına çıkması hiç de zor değil" dedi. Türkiye'de yıllık 12 bin ton civarında kırmızı biber tüketildiğini hatırlatan Şahin, "Bu rakam gerçekten çok düşük. Ülkemizde 20 milyon ailenin olduğunu düşünürseniz her ailenin yıllık 500 gram kırmızı biber tükettiğini görürsünüz. Bu aslında bizim iç pazarımızla ilgili. Eğer siz kaliteli, sağlıklı biber üretirseniz müşterisini mutlaka bulursunuz bunu böyle düşünmemiz gerekiyor" diye konuştu. [IMG]http://www.haber46.com.tr/galeriler/82-EYLuL-HABERLERi/70.jpg[/IMG] Bugün Avrupa'nın ileri derecede kırmızı biber tükettiğine dikkat çeken Şahin, şunları kaydetti: "Kırmızı biberin faydalarını artık bilmeyen yok. Avrupa kırmızı biber ihtiyacının büyük bölümünü Orta Amerika ve Hindistan'dan karşılıyor. Peki biz neden Avrupa'ya biber veremiyoruz. Bu sorunun cevabının mutlaka verilmesi gerekiyor. Öncelikle aflatoksin problemini kesin olarak çözmemiz şart. İkinci olarak eğer biz Avrupa'ya biber satacaksak küçük poşetlerle pazarlamamız gerekiyor. Yani pazarlama yöntemlerini iyi bilmemiz gerekiyor. Tüm bunları gerçekleştirdiğimiz takdirde Kahramanmaraş'ın Avrupa'ya en az 100 milyon dolarlık kırmızı biber ihracatı yapması hiç de zor değil. Bunun da kent ekonomisine ne denli katkı sağlayacağını söyleyemeye bile gerek yok." Kırmızı biberde özellikle fide yöntemine geçilmesini gerektiğini belirten Ahmet Şahin, kurum olarak çiftçilere sürekli eğitim verdiklerini ve bu yöntemle verimin yüzde 50 arttığının gözlendiğine dikkat çekti.