Kırmızı et fiyatının yüksek olmasına besiciler tepki gösterdi. Kombinaya ve kasaba kırmızı etin kilosunu 18- 24 TL'den satan besici aynı eti marketten 40 TL'ye satın alıyor.

Kırmızı et fiyatı el yakmaya başladı. Besiciler devletin denetim mekanizmasını işletememesinden dolayı et fiyatlarının fahiş rakama yükseldiğini vurguyor. Türkiye'nin kırmızı et deposu olan Erzurum'da, besi üreticileri et fiyatlarının yüksek olmasından şikayetçi. İthal etin yerli besiciliği yok edeceğinin altını çizen besiciler, hükümetin yerli üreticiye destek olması çağrısında bulundu.

Et üreticilerin konuyla ilgili görüşleri şöyle:

Ahmet Yeşil(Besici): İthal hayvan birkaç yıl önce geldi. Teşvik geriledi. Yerli besici battı. Devletin besiciye borcu var. Batan besicinin zararını nasıl karşılayacağız. İthal mal hep hastalıklı çıkıyor. Randıman alınmıyor. Bize de besicilik yapmak bırakılmıyor.

Nurettin Tebeşir (Beciler Birliği Başkanı): Medyadan takip ediyoruz Türkiye'de mal bitmiş diye. Türkiye'de koyun, inek, tosun çok. Ama besici belli dönemlerde hayvanını satmak istemiyor. 65 yıllık besiciyim her yaz mevsiminde Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da sıkıntı yaşanıyor. İthal hayvanın ülkemize getirilmesini istemiyoruz. İthal hayvan satın alan besicilerin çoğu battı. Devlet dengeyi düzeltecek 18 TL'den koyun kesiliyor, 24 TL'den kombina tosunu alıyor. Kasap da vatandaş da kazanmalı. Denetimsiz ve düzensizlikten dolayı Türkiye'de et pahalı satılıyor.

Mehmet Kabul (Besici): İthal et geldiği için bizim et para etmiyor. Milletin elinde çok mal var. İthal mal istemiyoruz, elimizde malımız var. Adam benden kırmızı etin kilosunu 18 TL'ye alıyor, 40 TL'ye satıyor. Bunun önlenmesi lazım. Ben kasaba etin kilosunu 17- 18 TL'ye veriyorum. O da yerine göre 40 TL'ye veriyor.