Hayvan sayısının artması ve üretimin yükselmesine rağmen kırmızı etteki fiyat artışı sürüyor. Fiyat istikrarının, günlük düzenlemeler yerine uzun vadeli tedbirlerle sağlanabileceği belirtildi. Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Mustafa Balıkçı, kırmızı etin fiyat artışından dolayı vatandaş için ulaşılamaz bir noktaya geldiğini söyledi. Vatandaşın ucuz ve sağlıklı ete ulaşması için üreticinin üzerindeki maliyet yükünün azaltılması gerektiğini vurgulayan Balıkçı, fiyat istikrarının sağlanması için kısa vadeli ve günlük düzenlemeler yerine, uzun vadeli tedbirler alınması gerektiğinin altını çizdi. Son günlerde yaşanan fiyat artışını değerlendiren Balıkçı, 200 bin besilik dana geldiğini, bunların kesilmesiyle ağustostan sonra fiyat istikrarı sağlanacağını bildirdi. Türkiye’nin kırmızı et sektörünün, 78 milyonluk nüfus ve aynı zamanda yıllık 37 milyon turistin et talebini karşıladığını belirten Balıkçı, bu sebeple gerek beslenmedeki yeri gerekse üretimdeki potansiyeliyle kritik öneme sahip olduğunu vurguladı.

‘HAYVAN SAYISI ARTMASINA RAĞMEN FİYATLAR YÜKSELMEYE DEVAM EDİYOR’

İçerdiği yüksek ve kaliteli protein dolayısıyla en önemli gıda maddelerinden biri olan kırmızı etin, fiyatı yüzünden vatandaş için ulaşılamaz noktaya geldiğine dikkat çeken Balıkçı, “TÜİK rakamlarında ve bakanlık açıklamalarında belirtildiği üzere artan hayvan sayılarına ve gelişen kırmızı et üretimine rağmen kırmızı et fiyatlarındaki yükseliş devam etmektedir.” dedi. Konsey olarak amaçlarının, kişilerin sağlıklı, güvenli ve ucuz ete ulaşımıyla ilgili gerekli çalışmaları yapmak olduğunu söyleyen Balıkçı, şöyle devam etti: “Besi işletmelerinin üretim maliyetleri gözönüne alındığında, sürdürülebilir üretim için hammaddelerin girdi fiyatlarının daha fazla desteklenerek, üreticinin üzerindeki maliyet yükünün azaltılması gerekmektedir. Üretici için bu kapsamda büyük önem arz eden bir husus da erken buzağı ölümleridir. Bu konuda üreticilerimizin bilinç seviyesinin arttırılması için gerekli çalışmaların yapılması gerekmektedir.”

‘GÜNLÜK DÜZENLEMELER YERİNE UZUN VADELİ TEDBİRLER ALINMALI’

Kırmızı et üreten sanayicilerin yeterli hammaddeye ulaşımının büyük sıkıntı olduğunu aktaran Balıkçı, “Bu kapsamda sanayici üretici işbirliği içerisinde kaliteli, yüksek verimli, dünya standartlarına uygun et üretimi ile tedariki sağlanmalıdır. Kısa vadeli ve günlük düzenlemelerden ziyade uzun dönemli, kırmızı et ve süt sektörünün tamamının ortak çıkarlarını koruyan, üreticinin sürdürülebilir üretim yapmasını sağlayan, sanayicinin yatırımlarını büyütebileceği, istihdam sağlayacağı, tüketicinin sağlıklı, güvenli ve ucuz et tüketebileceği şekilde orta ve uzun vadeli tedbirler alınması gerekmektedir.” diye konuştu.

‘200 BİN DANA GELDİ, FİYAT İSTİKRARI İÇİN BU SAYI ARTMALI’

Bakanlığın, fiyat istikrarı sağlanması için sözleşmeli besicilik kapsamında şimdiye kadar 200 bin adet besi danasının ithaline müsaade ettiğini kaydeden Balıkçı, “Ağustos ayından itibaren ithal edilen besilik hayvanların kesimini müteakip fiyat istikrarı sağlanacağını düşünüyoruz. Karkas fiyatlarının sürdürülebilir olması amacıyla rakamın arttırılması için bakanlıkça besi danası ithalatı çalışmalarının devam ettirilmesi görüşündeyiz.” değerlendirmesinde bulundu.