Türkiye’de 16 bin üreticiyle hayvancılıkta önde gelen Uşak, kırmızı et üretiminde zirveyi hedefledi. Uşak Kırmızı Üreticileri Birliği Başkanı Selçuk Tarhan, kişi başı et tüketimini 25 kilograma çıkarmak istediklerini, bunun için de açık alan besiciliğine geçilmesi gerektiğini söyledi.
GL Platform tarafından Uşak’ta düzenlenen 2. Tarım ve Hayvancılık Teknolojileri Fuarı, bir taraftan ziyaretçilerini ağırlarken bir taraftan da sektör temsilcilerinin buluşmasına ev sahipliği yaptı. Uşak Kırmızı Üreticileri Birliği Başkanı Selçuk Tarhan, Türkiye’de kırmızı et açığı olmadığını, son 15 yılda kişi başı kırmızı et tüketiminin 8 kilogramdan 19 kilograma çıktığını belirtti. Hedeflerinin kırmızı et 25 kilograma çıkmak olduğuna dikkat çeken Tarhan, bunun için de açık besi sistemine geçilmesi gerektiğini belirtti. Tarhan, “Bağımsız serbest açık alanda hayvan beslemesi çok önemli. Bizim yıllardır çektiğimiz büyük sıkıntı besihanelerdeki kapalı sistemin hayvan sağlığına çok zarar verdiğini görüyoruz. Besi performansı düşüyor. Hayvanın en az 10 metrekare açık alanda alanda gezinerek beslenmesi gerekiyor. Bu ciğer hastalıklarının da önüne geçecektir” dedi. Tarhan Hazine arazilerinden de kaba yem üretiminde faydalanılması için düzenleme yapılması gerektiğini kaydetti.
"Süt hayvanları korunmalı"
Uşak Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Yılmaz da süt hayvanlarının özellikle korunması gerektiğini belirterek, “Çünkü hepimiz biliyoruz ki üretici yeterli geliri elde edemediğinde süt ırkları kesime gidiyor. Dolayısıyla kırmızı et konusunda ciddi açık oluşuyor” diye konuştu. Kırmızı et üretiminin pahalı olduğunu ifade eden Yılmaz, “Türkiye coğrafi olarak kurak bir ülke. Su yer altında. Yağış çok fazla yok. Batılı ülkelerde yağışlar bol olduğu için hayvanlar meralarda otluyor. Yemyeşil her yer. Masrafsız, yem maliyeti olmadan besleniyorlar. Oysa Türkiye’de yem de artı maliyet. Üstelik pahalı. Yem konusunda atılacak adımlar, et üretiminin önünü açacaktır” dedi.