Kırşehir’de yılın ilk arpa hasadı Çiçekdağı ilçesinde başladı. Hasadın önümüzdeki haftalarda tamamlanması bekleniyor. Tarım İl Müdürü Kenan Şahin, dolu ve sel olmayan yerlerde Cumhuriyet tarihinin en yüksek rekoltesini alacaklarını söyledi.

Çiçekdağı ilçesine bağlı Küçükteflek köyünde ilk hasadını yapan köy muhtarı Mustafa Büyükünal, "Köyümüzde arpada verimlilik dekara 350 - 400 kilogram olarak gerçekleşiyor. Verim iyi gözükse de sonuçtan tam olarak memnunuz denemez, aşırı yağmurlardan dolayı arpada sararma mevcut ve dane zayıflığı var. Tüccar sararmadan dolayı fiyat kırıyor ve geçen senenin altında fiyat veriyor. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin pazartesi gününden itibaren hububat alımına başlayacağını öğrendik, inşallah ürünümüzü ofise satarken de yüzümüz güler." dedi.

Arazi şartlarına göre, tarlalardan 1’e 12 ile 1’e 15 arasında ürün aldıklarını söyleyen Küçükteflek köyü çiftçileri de son yağışların rekolteyi büyük oranda artırdığını ancak kalite oranını düşürdüğü belirtti.

ŞAHİN: HASATTAN ÜMİTLİYİZ, CUMHURİYET TARİHİNİN EN YÜKSEK REKOLTESİNİ BEKLİYORUZ

Kırşehir’de Cumhuriyet tarihinin en yüksek rekoltesinin alınacağına inandıklarını belirten Kırşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kenan Şahin, dolu ve sel zararına rağmen rekolte ve ürünün iyi olduğunu söyledi.

Yaklaşık 40 gündür devam eden yağışların sonucu, bazı tarım alanlarında dolu ve sel baskınına sebep olmasına rağmen Cumhuriyet tarihinin en yüksek rekoltesinin elde edileceğini vurgulayan Tarım İl Müdürü Şahin, Kaman, Çiçekdağı, Akpınar, Mucur, Boztepe ilçeleri ve merkeze bağlı, 221 köyden 100 köye yakınının, yüzde 10 ile 15 oranlarında dolu ve sel zararına maruz kaldığını, ancak hasattan ümitli olduklarını ifade etti.

Şahin, "Toprak Mahsulleri Ofisi ile sürekli görüşüyoruz. Şu anda arpa alımı devam ediyor. Arpada bilimsel manada tahlil ve tetkikleri, hidrometre, glüten, protein gibi değerleri tahlil ediliyor. Şu anda arpa hemen hemen başfiyat gidecek derecede kaliteli, sadece sarı rengi var. İlimizde dolu ve sel olmayan yerlerde Cumhuriyet tarihinin en yüksek rekoltesini inşallah bu sene alacağız. Geçtiğimiz hafta açıklanan hububat fiyatlarına göre, 2015 yılı için 2 numaralı Anadolu kırmızı sert ekmeklik buğday müdahale alım fiyatı ton başına 862 lira, arpa içinde 645 lira olarak belirlendi." dedi.