Toplantının açılış konuşmasını yapan Meclis Başkanı M. Hanifi Öksüz, “Bu gün Kahramanmaraş'ın ve ülkemizin geleceği ile ilgili en önemli faktör olduğu halde pek konuşmadığımız, üzerinde yeterince kafa yormadığımız bir konudan bahsetmek istiyorum” dedi. Öksüz şunları kaydetti: “Bu önemli konu gelecek neslin iyi yetiştirilmesidir. Günlük işlerimizle ve gündemdeki konularla ilgilenirken, acaba hangimiz gelecek nesle yeterince kafa yoruyor, emek veriyoruz? Bir ömür boyu çalışarak, yoğun emekler vererek meydana gelen bu tesislerin, bu varlıkların bir gün aniden ikinci nesle kalacağını bildiğimiz halde neden yeterince önemsemiyoruz? Yoksa bizden sonra ne olursa olsun mu diyoruz? Bu bencil düşünceyi hiçbir işadamının söyleyeceğini zannetmiyorum. Çünkü öyle düşünen insan sadece hayatta kendi ihtiyacını karşılayacak kadar çalışır”.

Girişimcilikte ikinci neslin iyi yetiştirilmesi gerektiğine değinen Öksüz, ikinci neslin yetiştirilmesi konusunda Kahramanmaraş'ın ne kadar başarılı olduğunun tartışılması gerektiğini vurguladı. Öksüz şöyle devam etti: “Bu konuda benim derin endişelerim var. Şimdi bakıyorum benim yaş gurubum 50 ”“ 60 yaş arası. Oysa 40 ”“ 50 yaş arasında bu memlekette daha çok işadamı olması lazım. Hele 30 ”“ 40 arasına gelince bu sayının daha da artması gerekir. Ben Kipaş'a başladığımızda 29 yaşındaydım. Geriden gelen genç sanayici ve iş adamlarımızın sayısını yeterli görmüyorum. Her konuda sanayide, ticarette, bürokraside bu şehrin daha çok başarılı insan yetiştirmesi gerekir. Çünkü ne teşvikler, ne finansman kaynakları. Gelişim için önce insana, önce yatırımcıya ihtiyaç var.” 

50-60 yaş grubunun sorumluluk ve tasarruf konusunda iyi aşılandığını söyleyen Öksüz şunları kaydetti: “Bizi yetiştirenler savaş yıllarını yaşamış, kıtlık görmüş tutumlu insanlardı. Bize yoğun sorumluluk duygusunu, tasarrufu ve israf etmemeyi aşıladılar. Biz hepimiz şahsım dahil yeni nesle her şeyi fazlası ile mi sunuyoruz? Bu defa her şeyi hakları olarak mı görüyorlar? Bazen kendime soruyorum. Bir insanın hayatta en önemli görevi nedir diye.  Bence cevabı iyi evlat yetiştirmek olmalıdır. Ülkemizin ve şirketlerimizin geleceği buna bağlıdır. Zaten bu inancımızda da var. Cennete doğrudan gidecekler arasında hayırlı evlat yetiştirenler bulunmaktadır. Tabii bu tamamen elimizde değil. Evladının genlerini hiçbirimiz seçme hakkına sahip değiliz. Ama bu konuya çok çaba sarf etmemiz gerekir. Özellikle kendi işimizi daha küçük yaşlarda onlara öğretmeye başlamalıyız. Öncelikle dürüstlüğü, paylaşmayı, takım ruhu içinde çalışmayı ve yüksek sorumluluk duygusunu öğretmeliyiz”. 
Eğitimin yalnız okula gitmekle alınamayacağını bildiren Öksüz, “Anadolu'da mesleğinde başarılı insanlara, çocukluktan beri aynı işi yapanlara, yani mesleği babadan öğrenenlere çekirdekten yetme derler. Eğitim sadece okulda olmaz. İnsanlar okuldan başka  aileden, çevreden, sokaktan, iş çevresinden, arkadaş gurubundan dahi eğitim alırlar. Bunların hepsine dikkat etmeliyiz. Gelecek nesil iyi bir üniversite eğitiminin yanı sıra, çekirdekten yetme dediğimiz, iyi bir iş hayatı, iyi bir esnaflık eğitimi de almalıdır. Babanın başarılı işini evladının devam ettirmesi de ayrıca büyük bir avantajdır. Önümüzdeki yıllarda Kahramanmaraş'ın daha fazla başarılı işadamı siyasetçi, bürokrat ve tüccar yetiştirmesini temenni ediyorum” dedi. 
KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük bir konuşma yaparak Ekim ayında gerçekleştirdikleri faaliyetlere değindi. Karaküçük konuşmasında Kahramanmaraş'on OSB alanları bakımından Türkiye'nin yetersiz illerinden birisi olduğunu, ancak son çalışmalarla sıralamada tırmanışa geçtiğini hatırlattı. Sanayileşme ve enerji sektöründe gösterilen başarı turizm sektöründe de gerçekleşmesi gerektiğini vurgulayan Karaküçük şöyle konuştu: “Bu ay Kahramanmaraş'ta sanayileşme adına yeni bir adım atarak, 110 hektar alanda 5 bin kişiye istihdam sağlayacak Türkoğlu Organize Sanayi Bölgesi'nin temelini atmış bulunuyoruz. Organize Sanayi Bölgeleri; sanayinin uygun görülen alanlarda yapılanmasını sağlayarak; çarpık kentleşmeyi önlemek, tarım arazilerini korumak, çevre sorunlarına ortak çözümler üretmek, sanayi alanında işbirliği ortamını güçlendirmek bakımından çok önemli bir kamu yatırımı olduğu kadar, işsizliğin azaltılmasına ve sosyal kalkınmaya sağladığı katkı ile sosyal dokuyu değiştirmektedir. Bu itibarla, Türkoğlu OSB, bölgenin sürdürülebilir kalkınmayı sağlaması bakımından oldukça stratejik bir konuma sahiptir. 110 hektar toplam alana sahip bu bölge 36 parselden oluşmakta, bunun 29 parsele denk gelen 80 hektarı sanayi parseli olarak yatırımcıların hizmetine sunulmaktadır”.

Türkiye'nin organize sanayi bölgesi istatistiklerinde Kahramanmaraş'ın Türkiye'nin sanayi altyapısı olarak en yetersiz illerinden birisi olduğunu ifade eden Karaküçük, “İllerin OSB alanı sıralamasında; Bilecik, Tokat, Aksaray ve Adıyaman'ın dahi gerisinde olan ilimiz, Tomsuklu OSB'nin devreye girmesiyle 35. sıradan 20. sıraya yükselecek, ıslah OSB'leri de eklediğimizde yaklaşık 24 milyon m2 OSB alanı ile; Ankara, Kocaeli, Eskişehir, Kayseri, Bursa, İzmir, Gaziantep ve Konya'dan sonra 9'unculuk unvanına kavuşacaktır. Bu çalışmaların sonucunda, Türkiye'nin en çok sanayileşmiş ilk 10 şehri arasına girme hedefimize yaklaştığımızı, sanayi altyapının iyileştirilmesi konusunda ciddi bir mesafe almış olacağımızı ifade etmek istiyorum. Bu itibarla, Tomsuklu Organize Sanayi Bölgesinde ilk somut çalışmaların geçtiğimiz ay başlayarak ÇED sürecinin ve Gözlemsel Zemin Etüdü çalışmalarının finale yaklaştığını belirtmek isterim. ÇED süreci ile ilgili gerek ilimizde gerekse Ankara'da yapılan halkın bilgilendirilmesi toplantıları olumlu geçmiş, çevresel etki bakımından herhangi bir toplumsal engel oluşmamıştır.  Gözlemsel Zemin Etüdü çalışmaları da tamamlanarak raporlar hazırlanmış ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı onayına sunulmuştur. 532 hektar Tomsuklu OSB 1. Etap projesi; 2023'e kadar her yıl 1 milyar dolar yatırım yaparak sanayi hasılamızı 15 milyar liraya, ihracatımızı 5 milyar dolara yükseltme hedefimiz bakımından en önemli argüman konumundadır. Sanayi tesisleri, ticaret ve fuar merkeziyle; bölgenin cazibe merkezi haline gelecek Tomsuklu OSB, Türkiye'nin önemli üretim üslerinden birisi olacaktır. Bu proje kapsamında 2014 yılında arsa tahsislerini başlatmayı hedefliyoruz” dedi.

Kahramanmaraş'ın enerji sektöründe Türkiye'nin en başarılı illeri arasında olduğunu vurgulayan Karaküçük şöyle konuştu: “Enerji sektöründe Türkiye toplam kurulu gücünün %7'sine sahip olan Kahramanmaraş, Afşin Elbistan A ve B Termik Santralleri dolayısıyla termik kurulu gücünün %16'sına, işlemede olan 27 hidroelektrik santrali sayesinde Türkiye hidrolik kurulu gücünün %6'sına, Türkiye toplam üretiminin ise %4'üne sahip bulunmaktadır. Yapımı devam eden 8 adet ve proje aşamasında bulunan 8 adet HES projesi ile 16 tesisin daha devreye girmesiyle hidrolik üretimdeki Türkiye payımızın daha da artmasını bekliyoruz.”
Sanayi ve enerjide ciddi yatırımlara imza atan Kahramanmaraş'ın yeni hedeflerinden birisinin turizm yatırımları olması gerektiğini ifade eden Karaküçük, Kahramanmaraş'ın gerek derin tarihi kültürünün hediye ettiği değerler, gerekse doğal güzellikleri ile bakir bir turizm alanı olduğunu vurguladı. Karaküçük şöyle devam etti: “Doğa yapısı, zengin bitki örtüsü, yaylaları, arkeolojik bölgeleri, kaleleri, jeolojik özellikleri nedeniyle oluşan içme ve kaplıcaları turizm konusunda birer hazinedir. İpek yolu ve Baharat yolu üzerinde kurulmuş tarihteki rolü ve Anadolu tarihini özetleyen eserlerinin yanı sıra eşsiz doğası, florası ve iklimiyle Kahramanmaraş, Akdeniz'de özellikle doğa turizminin, dağcılığın, kayak ve su sporlarının, flora araştırmalarının en büyük çekim merkezi olma potansiyelini taşımaktadır. Bütün bu değerlerine karşılık turizm sektöründeki konumunda baktığımızda Kahramanmaraş; 2012 yılında toplam 3.246 yabancı turisti ağırlamış ve buna göre iller sıralamasında; Bitlis, Elazığ, Bartın, Kilis, Sivas, Niğde, Şırnak ve Iğdır gibi illerin dahi gerisinde kalarak 60. sırada yer almıştır. Kahramanmaraş'ın turizmdeki payını artırmak ve potansiyelini değerlendirerek ekonomik kalkınmaya katkısını artırmak için özel sektör yatırımlarının artırılması, bunun  için de Turizm Bakanlığı'nın turizm merkezleri ve turizm bölgeleri kapsamına Kahramanmaraş'ın da alınması gerekmektedir. Diğer yandan, Kahramanmaraş'ın büyükşehir olması ile birlikte iki ilçe belediyesinin oluşumu, belediyecilik hizmetleri ve özellikle turizm altyapısının iyileştirilmesi bakımından önemli bir avantaj sağlayacaktır”. 

Kahramanmaraş'ın; potansiyelini tam anlamıyla kullanamadığı bir diğer alanın ihracat olduğunu hatırlatan Karaküçük, yılda 3,5 milyar dolar sanayi üretimi olan Kahramanmaraş'ın 2002 yılına kadar, Cumhuriyetin 80 yıllık döneminde gerçekleştirdiği ihracatın 6,5 katını son 10 yılda kaydettiğini vurguladı. 

Son ihracat bilgilerine değinen Karaküçük şöyle konuştu: “2012 yılında 765 milyon dolar, 2013 Eylül itibariyle 613 milyon dolar ihracat gerçekleştirilmiştir. Buna göre, ihracatın ithalatı karşılama oranı 2012 Ağustos'ta %76 iken 2013 Ağustos'ta %84'e yükselmiştir. İhraç kayıtlı satışlarla birlikte incelediğimizde 2011 yılında 926 milyon dolar, 2012 yılında 1 milyar dolar dış satım yapılmıştır. 2012 yılında ihracatta Türkiye payı %0,50, 2013 yılında %0,55 olarak gerçekleşmiştir. 2023 yılında bu oranı %100 artırarak %1 seviyesini yakalamayı hedefliyoruz”. 
İhracat hedefini realize edebilmek için 2011 yılından buyana toplam 10 fuar ve iş heyeti organizasyonu ile 163 şirketi yurtdışına götürerek yeni müşterilerle ikili işbirliği görüşmeleri için imkan sağladıklarını hatırlatan Karaküçük, “Bu fuar gezilerimize olan ilginin yoğunluğu ve katılan üyelerimizin memnuniyeti, yeni fuar ve iş gezileri düzenleme konusunda bizleri teşvik etmektedir” dedi. Karaküçük şöyle konuştu: “Önümüzdeki 2014 döneminde; özellikle yeni pazarlara giriş konusunda gayret göstereceğimizi ifade etmek istiyorum. Güney Amerika, Ortadoğu, Çin ve Asya gibi daha uzak bölgelere giderek ve pazar araştırması yaparak bu pazarlarda mutlaka pay elde etmeli ve daha fazla yatırım ve daha fazla üretimle ihracatımızı 5 milyar dolara çıkarmalıyız. Bu itibarla, bugün bir anket yaparak hangi bölgelerin ve ülkelerin gündeme alınması gerektiğini saptamaya çalışacağız. Sizlerden ricamız bu anketleri gerçekçi bir şekilde, sektörel hedeflerinizi de dikkate alarak doldurmanızdır. Bu anketin sonucunda 2014 yılı yurtdışı fuar ve iş gezisi çalışma planları oluşturulacaktır.” 

Konuşmasının son bölümünde, ihtiyaç sahibi öğrencilerimizin eğitim-öğretim hayatlarına katkıda bulunmak amacıyla her yıl yapılan giyim yardımı kapsamında bu sene de KMTSO ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin ortak katkısıyla ihtiyaç sahibi 850 öğrenciye bayram öncesinde kaban ve bot yardımında bulunduklarının bilgisini verdi. 

Toplantıda İŞKUR'un faaliyetleri hakkında bir sunum yapan Kahramanmaraş İŞKUR İl Müdürü Ali Yüce, “Kurumumuzca herhangi bir mesleği olmayan, mesleğini değiştirmek isteyen, mesleğinde yeterli olmayanlara niteliklerini geliştirerek istihdam edilebilirliklerini artırmak amacıyla meslek edindirme, geliştirme ve değiştirme eğitimleri düzenlenmektedir” dedi. 

İşgücü Eğitim Kurslarına da değinen Yüce; İş Başı Eğitim Programları (İEP), İstihdam Garantili Kurs ve Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) projelerinden bahsetti. İşbaşı eğitim programlarının, katılımcıların mesleki beceri ve deneyim kazanmaları için yapıldığını ayrıca beden işçisi, temizlik görevlisi, taşıma işçisi, çaycı gibi vasıf gerektirmeyen işlerde düzenlenmediğini vurguladı. Bu projeler kapsamında katılımcılara günlük 25 TL harçlık, genel sağlık sigortası, iş ve meslek hastalıkları sigorta priminin İŞKUR tarafından karşılandığını belirtti. 

İstihdam Garantili Kursların açılabilmesi için genel şartları hakkında bilgi veren Yüce; “İstihdam garantili kurs açılabilmesi için işyerinden öncelikle o meslek grubuna ait talebin gelmesi gerekir, talebin karşılamaya kısmı için kurs açılır. İşveren tarafından eğitim verilecek kurs için Ulusal Meslek Standardına uygun modül hazırlanır ve Milli Eğitim Müdürlüğü veya görevlendirdiği bir okul tarafından onaylanır. Kursiyer olarak alınacak kişiler kurs göreceği işyerinde son 1 yıl içerisinde çalışmamış olması gerekir. Kurs bitimi sonucunda alınan kursiyerlerin en az %50'sini istihdam taahhüdü verilmesi zorunludur. Kursiyerler 30 gün içinde işe başlatılmak şartı ile 120 günden az olmamak üzere en az kurs süresi kadar istihdam edilir” şeklinde konuştu. 

UMEM projelerinin amaç ve işleyişinden bahseden Müdür Yüce; İşgücü piyasası ihtiyaç analizlerini yaparak özellikle de teknik alanlardaki mesleki eğitimin etkinlik ve verimliliğinin artırılması için amaçlandığını ifade etti. 

Yeni İşçi Alımı Teşviki'nin genel şartlarından ve girişimcilik eğitim programları hakkında da kısa bir bilgi veren Yüce şöyle konuştu: “Kahramanmaraş'ta işsizlik problemi yok. İş beğenmeme problemi var. Çalışmak için İŞKUR'a müracaat eden işsizlerin çoğunluğu rahat iş arıyor. Kahramanmaraş'ta iş ve işçi konusunda tarafları bir araya getirerek çözümü konusunda çalıştay yapılması gerekiyor.”  

Toplantıda tekrar söz alan KMTSO Meclis Başkanı M. Hanifi Öksüz, Türkiye'nin işçilik ve enerji bakımından pahalı bir ülke haline geldiğini, sosyal yardımların verimsizliğe yol açtığını söyledi. Öksüz, Avrupa'daki çalışma modelleri hakkında örnekler verdi. Ayrıca, fabrikalardaki dışarıdan hizmet alma şeklinde uygulanan bakım, destek ve yardımcı işlerin verimliliği artırdığını, işletme yönetimini ve bütçesini rahatlattığını vurguladı.  

KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük ise Suriyeli mültecilere yönelik geçici çalışma izni konusunda yaptıkları yazışmalar hakkında bilgi vererek bu konuda İŞKUR'un da girişimlerde bulunması gerektiğini hatırlattı.