Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası’nda on beş gün sürecek program 25 Ekim Pazar gününe kadar devam edecek. 
Eğitim programı kapsamında, dış ticaret rejimi ve kambiyo mevzuatından dış ticaretin finansmanına, dış ticarette kullanılan belgelerden dahilde ve hariçte işleme rejimine, ihracatta devlet desteklerinden ihracat lojistiğine, 15 ana başlık altında şirket temsilcilerine eğitim verilecek. 

Konuları ilgili kuruluşlardan gelen uzmanlar tarafından paylaşılan programda, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Okan Üniversitesi, Ankara Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi, Kahramanmaraş Gümrük Müdürlüğü, Akdeniz İhracatçı Birlikleri, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, Okan Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Eximbank, KOSGEB, Dış Ticarette Standardizasyon Ürün Denetmenleri Grup Başkanlığı gibi dış ticareti konusunda yetkili ve ilgili kuruluşların uzmanları tarafından yoğunlaştırılmış eğitim tekniği uygulanıyor. 

Kahramanmaraş’ta 250’ye yakın ihracatçı şirket bulunduğunu ve bu sayının 500’e çıkması gerektiğini vurgulayan KMTSO Başkanı Kemal Karaküçük, Kahramanmaraş’ın yatırım ve üretimdeki başarılarını ihracat ile taçlandırarak katma değerini artırmasının şart olduğunu söyledi. Karaküçük şöyle devam etti: “Tekstil’den çimentoya, metalden kağıt sektörüne birçok alanda üretimin yıldızı olan Kahramanmaraş, ihracatta da aynı başarıyı yakalamak zorundadır. Şu anda reel sektör yatırımları belli bir seviyeye ulaşmış bulunmakta ve yeni OSB projelerimizle üretim alanımız daha da genişleyecektir. Ancak ürettiğimizi özellikle yurtdışında yeni pazarlara, yeni müşterilere ulaştırmak daha önemli. 

KOBİ’LERİMİZ KENDİ BAŞINA İHRACAT YAPABİLMELİ

Bunun için dış ticaret konusunda şirketlerimizin eğitim almaları ve özellikle KOBİ’lerimizin her birinin kendi başına ihracat gerçekleştirmesi adına eğitim programları düzenliyoruz. Önümüzdeki dört yıl içerisinde bu programlara ve bunu destekleyecek şekilde eğitim ve danışmanlık faaliyetleri gerçekleştireceğiz.

AB ve YENİ PAZARLARA YÖNELİK ORGANİZASYONLAR ARTACAK

Uluslararası pazarlara giriş, AB standartları, AB fonları ve kamu ihaleleri gibi konularda danışmanlık hizmetleri,  uluslararası pazarlar; iş ve ticaret kuralları ve fırsatları, serbest ticaret anlaşmalarına ilişkin eğitim seminerleri, potansiyel pazarlara yönelik yerinde pazar araştırması heyetleri, yurtdışında düzenlenecek ikili iş toplantıları, yabancı alım heyetleri gibi organizasyonlarla 5 milyar dolar hedefimize ulaşacağız. Bugüne kadar 250’ye yakın şirketimizi yurtdışında fuar ve ikili görüşme organizasyonları ile yurtdışı bağlantılarını güçlendirdik. Bu fuarlarda, teknoloji fuarlarında metale, tekstilden gıda sektörüne birçok alanı kapsayan ve Kahramanmaraş’ın üretim alanlarını güçlendirecek, tamamlayıcı özelliği bulunan sektörleri tercih ederek kısa zamanda ihracatımıza olumlu katkı sağlamasını hedefliyoruz.  

66 SAATLİK EĞİTİM

Avrupa İşletmeler Ağı Projesi kapsamında Akdeniz İhracatçı Birlikleri ile Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde düzenlenen eğitim programı üyelerimizi, sektörün içinden ve konusunda uzman kişilerden alacağı 66 saatlik bir eğitimle yurtdışı pazarlara açılmaya hazır hale getirmeyi ve dış ticaret yetkinliklerini artırarak alternatif pazarlardaki fırsatları yakalamalarını amaçlıyoruz.”