Kahramanmaraş Ticaret Sanayi Odası (KMTSO) ve Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) işbirliğiyle bu yıl 6'ncısı düzenlenen Ar-Ge Proje Pazarı açıldı. 

KMTSO Fuaye Salonu'nda düzenlenen 6. Ar-Ge Proje Pazarı'nın açılışı törenle yapıldı. 

KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Zabun, açılışta yaptığı konuşmada, Türkiye'nin 2023 ve 2071 hedefleri ulaşmak için çalışmalarına devam ettiği söyledi. 

Türkiye'nin ürettiği ilim ve teknolojiyle küresel politikaya yön verme gücüne erişeceğine işaret eden Zabun, şunları kaydetti: 

"Ekonomisi, demokrasisi ve askeri gücüyle en önemlisi de ürettiği bilim ve teknolojiyle Türkiye küresel politikaya yön veren bir ülke olacaktır. Bunu da gerçekleştirecek, ülkemizi bilgi çağına, robot çağına taşıyacak olan siz değerli gençlerimizdir. Dünya çapında üretim ve ihracat yapan şirketlerde, sanayileşme ve büyüme potansiyeli taşıyan KOBİ'lerde, Ar-Ge kültürünü, proje geliştirebilme kabiliyetini artırabilirsek Türkiye'nin istikbaline çok önemli bir katkı sağlamış oluruz. Gençlerimizin işletmelerle buluşması bu anlamda bizim için çok önemlidir." 

KSÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatih Kıllı da bilginin, güç kaynağı olduğunu ifade etti. 

Bilimin, insanlığın refahı ve teknolojinin gelişmesi açısından ne kadar önemli olduğuna dikkati çeken Kıllı, şunları söyledi:

"Günümüz bilgi çağında, uluslararası alanda rekabet edebilmenin en önemli koşulu, bilgiye yatırım yapmaktan geçmektedir. Bilgiye yatırım denilince de akla Ar-Ge kavramı gelmektedir. Ar-Ge'yi bilgiye ve teknolojiye dayalı yenilikçi ürünlerin tasarlanması ve geliştirilmesi, aynı zamanda yeni üretim tekniklerinin hayata geçirilmesi olarak tanımlayabiliriz." 

- Tarhanadan dondurma külahı 

Açılışta, KSÜ Gıda Mühendisliği öğrencileri tarafından Maraş dondurmasının sunumu için hazırlanan tarhanadan imal edilmiş külahın tanıtımı yapıldı. 

Tarhana Külahı Proje Danışmanı KSÜ Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kenan Sinan Dayısoylu, Kahramanmaraş simge ürünlerinden Maraş dondurması ve tarhanasını bir araya getirmeyi hedeflediklerini belirtti. 

Dondurma külahını tarhana birleşenlerinden belli işlemlerden geçirerek yaptıklarını dile getiren Dayısoylu, şunları kaydetti: 

"Yaptığımız çalışmalar sonucunda tarhanadan bir külah ürettik. Tarhanadan ürettiğimiz bu külahla probiyotik denilen fonksiyonel beslenmeye önemli bir birleşene yer verdik. Probiyotik vücudumuzda sağlığa yararlı mikroorganizmalar olarak bilinen probiyotik bakteriler gelişimi için ortamda bulunması gereken besin katkıları enerji öğeleri olarak adlandırılır." diye konuştu. 

Tarhana külahı üreten KSÜ Gıda Mühendisliği son sınıf öğrencilerinden Güllü Sert, tarhanadan külah yaptıklarını ve dondurmayı da bu külahta vererek farklı bir tadı ortaya koyduklarını dile getirdi.