Kaplan, Türk Eximbank tarafından Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası'nda (KMTSO) düzenlenen, ''İhracat Kredisi ve Sigorta Programları'' tanıtım toplantısında, 2011'de ortaya koydukları dönüşüm programıyla Türk ihracatçısına daha yakın olmayı hedeflediklerini belirtti.
     Özellikle kendileriyle aynı işi yapan yabancı bankaları mercek altına altıklarını ifade eden Kaplan, Anadolu'da 11 ayrı program düzenleyerek dinamik bir gelişim içerisine girdiklerini vurguladı.
     Bankanın dönüşüm programının etkilerini 2011'de görmeye başladıklarını dile getiren Kaplan, ''Geçen yıl ciddi bir gelişim sağladık. İhracatçıya verdiğimiz desteği artırdık. 2012'de ihracatçıya sağladığımız kredi desteğini bir önceki yıla oranla yüzde 90 artırarak 22 milyara ulaştırdık. Ayrıca yaptığımız değişiklikler ihracatçıların ürünlerimize ulaşmasında ciddi kolaylıklar getirdi'' diye konuştu.
    
     -''Genel müdürlük bu ay sonunda İstanbul'a taşınacak''-
    
     Merkez Bankası'nın sağladığı ucuz kaynakları iyi değerlendirdiklerine işaret eden Kaplan, şöyle konuştu:
     ''Böyle ucuz kaynağı hiçbir yerde bulamayız. 2010'da bu 1 milyar dolardı. Bu yıl ise 10 milyar dolara ulaştırıyoruz. Ayrıca yurt dışından borçlanmalar gerçekleştiriyoruz. Özellikle ihracata hazırlık kredisinde ciddi sıra vardı. Çok şükür şu anda tüm ihracatçılarımız kolaylıkla faydalanabiliyor.
     Öte yandan sigorta hizmetlerinde kalitesi düşük hizmet sunuyorduk. Şimdi iyileştirmeler yaptık. Nasıl Kore Eximbank veya ABD Eximbank ihracatçısının yanında yer alıyorsa, bizim hedefimiz de Türk ihracatçısının yanında yer alabilmek. Bu yönde epey yol katettik. Ama daha gideceğimiz çok yol var.''
     İhracatçıya daha yakın olabilmek için genel müdürlük binasını Ankara'dan İstanbul'a taşımaya karar verdiklerine değinen Kaplan, bu düşünceyi bu ay sonunda hayata geçireceklerini kaydetti.
     Bu kararın ihracatçıya yeni bir ivme kazandıracağına inandığını belirten Kaplan, ihracatçıya yakın olmayı amaçladıkları için ihracat potansiyeli yüksek illere önem verdiklerini sözlerine ekledi.
    
     -KMTSO Başkanı Karaküçük
    
     KMTSO Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Karaküçük de ülkelerin zenginleşmesinin en önemli yolunun ihracattan geçtiğini söyledi.
     Reel sektörün ihracata koyduğu performansın, ülkelerin dünya ligindeki sırasını belirlediğini aktaran Karaküçük, ''Bunun yanında ihracat sosyo-ekonomik kalkınmanın anahtarı konumundadır. Yaşadığımız ekonomik ve sosyal sorunların, terör belasının, bölgeler arası gelir eşitsizliğinin temelinde sürdürebilir ihracat sürecine girilememiş olması ve ithalata bağımlı bir ihracat yapısının mevcudiyeti yatmaktadır'' dedi.
     Karaküçük, ihracatta büyük hedefleri olan Kahramanmaraş'ta Türk Eximbank'ın ihracat kredi ve sigorta programlarının tanıtılmasının yararlı olacağına inandığını kaydetti.
     Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Adnan Ersoy Ulubaş ise Türk Eximbank'ın işlem hacminin bir yılda yüzde 100 artmasının gerçekten zor olduğunu, bundan dolayı da sanayicilerin bankanın çalışmalarını yakından takip etmesi gerektiğini vurguladı.
     Konuşmaların ardından Türk Eximbank Genel Müdür yardımcıları Mesut Gürsoy, Alaaddin Metin ve Cenan Aykut, bankanın sağladığı kredi ve sigorta programlarıyla ilgili sunum yaptı.