Akbank Genel Müdür Yardımcısı Bülent Oğuz, KOBİ kredilerinin ilk 3 ayda yüzde 5 büyüdüğünü bildirdi.

Oğuz, bu durumu kış şartlarına ve Anadolu’da ekonomik aktivitenin durgunluğuna bağladı. Oğuz, KOBİ kredilerinin büyüme oranının sene sonunda da yüzde 25 olacağı tahmininde bulundu.


Bülent Oğuz, Akbank’ın yeni hizmetini tanıttığı basın toplantısında gazetecilerin KOBİ kredileri ile ilgili sorularını cevapladı.

“Kredi kullanımında ve takibinde ilk 3 ay için durum nedir?” sorusuna Oğuz, şu karşılığı verdi:

“KOBİ kredileri son 10 senede ortalama yüzde 35 büyüdü. Bu oran yer yer yüzde 10, yer yer yüzde 40 oldu ama ortalama öyle sektörde. 2015 ilk 3 ayında da krediler yüzde 5 büyüdü. Ama 3 ay net bir şey ifade etmiyor. İlk 3 ay ülkede durgun geçer. Temel nedenleri vardır. Kış şartlarından dolayı Anadolu’da ekonomik aktivite durulur. Hangi sektör olursa olsun durum öyledir. Tabii 5’i 4 ile çarpma uygun değil. Ama bizim KOBİ kredileri ile ilgili büyüme tahminimiz yüzde 25. Ama Türkiye’nin büyüme rakamlarını, ekonomik aktiviteyi temel aldığımızda ilk 3 ay için yüzde 5 iyi bir oran.
Ekonomik aktivite ile KOBİ kredilerinin korelasyonu kuvvetlidir. Takibe takılan krediler halen sektörün tolere edebileceği seviyededir. Sektörde yüzde 3, Akbank’ta yüzde 1-2 seviyesindedir. Oranlar ekonomik aktivitenin arttığı dönemde daha da daralır.”

Kurum olarak ilk 3 ayda KOBİ kredilerinde yüzde 6 büyüdüklerini belirten Oğuz, şöyle devam etti:


“Burada bizim planımız sene sonunda yüzde 35 büyüme. KOBİ kredilerinde 2014’te yüzde 51 büyüdük, bu sene yüzde 35 ile devam edeceğiz. Tabii Türkiye’de ilk 3 ayın ardından ekonomik aktivite artar. Daha evvel de öyleydi. 2014 ilk 3 ayında KOBİ kredilerinin büyüme oranı yüzde 6,5 idi, sene yüzde 36 ile kapandı.”


“Ticari mevduatta durum nedir?” sorusunu ise Bülent Oğuz, “Tabii ticari mevduatlarda yüzde 2 daralma var. Onun için tasarruf önemli, bizim ürünlerimiz önemli. Tabii kredilere uyumlu mevduatta güçlü büyüyor. Biz, bilhassa bu sene mevduat, yatırım, tasarrufa vurgu yapmaktan yanayız. Ekonomi yönetimi başta her kesim ihtiyatlı olmaktan yana. Ama biz hem mevduatı hem krediyi bir arada arttırmalıyız. Tek kredi ile büyüme durumunda değiliz, tasarruf da yapmalıyız. “ diye yanıtladı.

POS KULLANAN ESNAF SİFTAH PARASINI BİRİKTİREBİLECEK


Öte yandan Akbank, yeni bir hizmet sunuyor. Siftah Berekettir, Akbank’ta Birikimdir’ sloganlı hizmet ile bankanın POS’unu kullanan esnaf ilk satışından elde ettiği parayı biriktirebilecek.
Akbank Genel Müdür Yardımcısı, bu konuda şu açıklamalarda bulundu:

“Biz Akbank olarak siftah sözcüğüne yeni bir anlam katmak için yola koyuluyoruz. Türkiye’de tasarruf konusu tartışılıyor. Ekonomi yönetimi başta bütün sektörlerde Türkiye’nin tasarrufa gerek duyduğu vurgulanıyor. Biz de bu bilinç ile KOBi’lerin tasarruflarını arttırmayı esas alıyoruz. Akbank POS’u kullanan müşterilere yeni ürün sunuyoruz. KOBİ’ler planlama yapamıyor. Onlara burada yardım edeceğiz. Yeni hizmetimiz ile KOBİ’ler POS’tan ilk alışverişini biriktirecek. Tercihe göre ilk 2-3 gelir ya da ilk 30-50 lira biriktirilebilecek. Bu meblağ altın, lira veya yabancı para olarak kullanılabilecek.”