İSTANBUL (AA) - Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) düzenlediği İhracat Şampiyonları Ödül Töreni'nde, 2014 yılında en fazla ihracat yapan ilk 10 firmanın 4'ü, Koç Topluluğu Şirketleri'nden oluştu.

Koç Holding'ten yapılan açıklamaya göre, TİM'in düzenlediği İhracat Şampiyonları Ödül Töreni'nde, Türkiye'de geçen yıl en fazla ihracat yapan ilk firma Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (TÜPRAŞ), ikinci Ford Otomotiv Sanayi, altıncı Arçelik, yedinci Tofaş oldu.

Törende ödülleri, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan aldı. 

Törende ayrıca sektör bazında da başarılar ödüllendirildi. "Kimyevi Maddeler ve Mamulleri" kategorisinde TÜPRAŞ'ın birincilik ödülü TÜPRAŞ Genel Müdürü Yavuz Erkut'a, "Otomotiv Endüstrisi" kategorisinde Ford Otosan'ın birincilik ödülü Ford Otosan Genel Müdürü Haydar Yenigün'e, "Makine ve Aksamları" kategorisinde TürkTraktör'ün birincilik ödülü TürkTraktör Genel Müdürü Marco Votta'ya takdim edildi. 

"Elektrik Elektronik Hizmet" ve "Makine ve Aksamları" kategorilerinde Arçelik'in ikincilik ödüllerini Arçelik Genel Müdürü Hakan Bulgurlu alırken, "Otomotiv Endüstrisi" kategorisinde Tofaş'ın üçüncülük ödülünü Tofaş Genel Müdürü Cengiz Eroldu, "İklimlendirme Sanayii" kategorisinde Arçelik LG'nin üçüncülük ödülünü ise Arçelik - LG Genel Müdürü Ahmet Sakızlı aldı. 

Açıklamada görüşlerine yer verilen Koç Holding Üst Yöneticisi (CEO) Levent Çakıroğlu, Koç Topluluğu Şirketleri'nin ihracat liderleri listesinde her yıl üst sıralarda yer almasının gurur verici olduğunu belirtti.

Çakıroğlu, bayrağı daha yukarı taşımak için var güçleriyle çalıştıklarını aktararak, şunları kaydetti:

"İhracat odaklı yeni projeler geliştirerek, yeni pazarlar yaratarak ve yatırımlarımızı artırarak uluslararası faaliyetlerimizi sürekli geliştiriyoruz. Bağlı ortaklarımız ve iş ortaklıklarımızın toplam kombine ihracat rakamı Türkiye'nin toplam ihracatının yaklaşık yüzde 9'unu teşkil etmektedir. Koç Topluluğu Şirketleri, ticari ve endüstriyel faaliyetleriyle teknolojilerini de sürekli geliştiriyor. Dünyada rekabetin bu denli hızla değiştiği bir dönemde, konumumuzu daha da güçlendirmek için şirketlerimizde büyük yatırımlarla Ar-Ge ve mühendislik merkezleri kuruyoruz."

Ürün ihracatlarına ilave olarak, yurt dışına teknoloji de sattıklarının altını çizen Çakıroğlu, Koç Topluluğu'nun ve Türkiye'nin geleceği için "büyük önem" taşıyan teknoloji ve inovasyon odaklı yatırımlar yaptıklarını ve uluslararası arenada rekabet güçlerini sürekli artırdıklarını vurguladı.