Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kemal Kocabaş, zeytinyağı ve kırmızı et ithalatının üreticinin zararına olduğunu açıkladı. Kocabaş, “Üreticinin içinde bulunduğu sorunları görmemezlikten gelerek günübirlik ithalat politikaları ile sorunları çözmeye çalışmak her zaman üreticinin zararınadır.” dedi.

Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kemal Kocabaş zeytinyağı ve kırmızı etle ilgili ithalatı değerlendirdi. Bu yıl zeytin ve zeytinyağının azlığına dikkat çeken Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kemal Kocabaş, "Türkiye tarihinde ilk kez ispanya ve Tunus’tan 6 bin ton zeytinyağı ithal edilecek. Üreticilerimizin zeytinyağın da yok yılı yaşıyor olması, dünyanın en büyük zeytinyağı üreticisi olan ispanyadaki kuraklık nedeniyle üretimin düşeceği beklentisi zeytinyağı fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Zeytinyağı üreticilerimizin elinde zeytinin yok yılı olması nedeniyle yeterli zeytinyağı yok. Üretici yeniden yok yılı yaşaması endişesiyle yemeklik olarak ayırdığı kendi kullanacağı yağı satmıyor. Piyasada zeytinyağı arzının az olması spekülasyoncuları harekete geçirdi. Zeytinyağı sektöründe olmayan birçok yatırımcı zeytinyağı stoklayarak zeytinyağına yatırım yaptı. Şimdi de ithalata için harekete geçiliyor." dedi.

İthalat yapılacak ürünler kervanına kırmızı etin yeniden gündemde olduğunu belirten Kocabaş, "Besiciliğe büyük yatırımlar yapılmasına rağmen devletin en çok desteği hayvancılığa vermesi, et fiyatlarındaki yükselmenin önüne geçemiyor. Çözüm için ithalat akla geliyor. Neden her ürünün fiyat artışında ithalat akla geliyor, anlamakta güçlük çekiyoruz. Üreticileri daha fazla destekleyerek, üretimi arttırarak, sorunu çözmek daha doğru değil mi? Zeytinyağında beş yıldır yerinde sayan fiyatlar nedeniyle geçen yıl bazı bölgelerde zeytin dalında kaldı. Zeytinyağı primi de iki yıldır yerinde sayıyor. Zeytinyağındaki 1 TL prim talebimizi henüz yetkililere duyuramadık. Kırmızı et de ise aşırı fiyat yükselmesinin çaresinin de ithalat olmadığını söyledik. Yem ve yem maddelerinin fiyatlarının yükselmesi nedeni ile yükselen maliyetler küçükbaş ve büyük baş hayvan sayısının yeterli miktarda artmamasını getirdi. Bu nedenle kırmızı et deki sorunun çözümünün de üreticinin desteklenmesinden geçtiğini bir kez daha altını çizerek söylüyorum. Üreticinin içinde bulunduğu sorunları görmemezlikten gelerek günübirlik ithalat politikaları ile sorunları çözmeye çalışmak her zaman üreticinin zararınadır." ifadelerini kullandı.