Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kemal Kocabaş, pamuk destekleme priminden stopaj kesilmesi uygulamasına son verilmesini istedi. Yazılı bir açıklama yapan Kocabaş, Bugün itibariyle geçen sezonun primini almaya başladıklarını belirtti.

Oda Başkanı Kocabaş, şunları kaydetti: “Çiftçilerimize hayırlı olsun. Pamuk destekleme primini bugün alan çiftçilerimiz, yüzde 4’lük stopaj kesintisinin devam ettiğini gördüklerinde büyük hayal kırıklığına uğradı. Bu konudaki görüşümüzü bir kez daha belirtmek isterim. Çiftçilerimizin üretmiş olduğu kütlü pamuğun tamamı, çırçır işletmelerince müstahsil makbuzları üzerinden listelenerek borsalarda kayda alınmakta ve tescilleri yapılmaktadır. Bu şekilde söz konusu kütlü pamuk gelirlerinin tamamı, 5590 sayılı kanuna göre kurulmuş olan borsalarda işlem gören bitkisel ürün statüsünde stopaj indiriminden yararlanmaktadır. Öte yandan söz konusu kütlü pamuğun çırçırlanmasından elde edilen mahlıcın (lif pamuk) tamamı da yine borsalarda tescil edildikten sonra pazarlanmaktadır. Dolayısıyla kütlü pamuk hammaddesinin bu süreçten geçmeksizin piyasaya arz imkanı bulunmamaktadır.”

Pamukta uygulanan yanlışlara, destekleme priminden stopaj kesintisinin yüzde 2’den 4’e çıkarılmasının eklendiğini söyleyen Kocabaş, “Geçen yıla kadar kütlü pamuk müstahsil makbuzlarına dayalı pamuk destek primi ödemelerinde, aynı gerekçeye dayandırılarak yüzde 2 stopaj kesintisi yapılmaktaydı. 2014 prim desteklerinde kesinti yüzde 4’e çıkarılarak, yanlışa bir başka yanlış daha eklendi. Biz pamuk priminden stopaj kesilmemesini istiyoruz. Gerekçesi de açıktır, pamuk destekleme primi, adı üstünde devletin üreticiyi desteklemesidir. Bu desteklemeden ayrıca stopaj kesintisi yapılması yanlıştır ve çiftçilerimizi mağdur etmektedir. Mağduriyetin giderilmesi için stopaj kesintisinin tamamen kaldırılmasını beklemekteyiz.” dedi.