Kocaeli Ticaret Odası Meclis üyeleri, Kocaeli İnşaat Mühendisler Odası’ndan girişimciler, yatırım ve iş imkanlarını araştırmak üzere Rusya’ya geldi. Rus Türk İşadamları Birliği (RTİB) merkez binasında istişarelerde bulunan iş adamları, Rusya pazarı ile ilgili bilgi aldı.

Toplantıya RTİB Yönetim Kurulu Başkanı Naki Karaaslan, Başkanvekili Sabahattin Yavuz, Kocaeli Ticaret Odası İnşaat-Mühendislik Başkanı Yusuf Özdemir, Kocaeli İnşaat Mühendislik Odası Başkanı Tolga Ak ve diğer iş adamları katıldı.

Dünyanın bir çok ülkesinde Türk iş dünyasının faaliyet göstermesine rağmen etkin bir lobicilik yapılamadığını belirten Karaaslan, "Birlik ve beraberlik içinde hareket etmemiz gerekiyor. Avrupa’da, Amerika’da ve dünyanın diğer bölgelerinde milyonlarca soydaşımız var. Bunlar ortak hareket edebildiğinde dünyanın en etkili üçüncü diasporası olabiliriz. Ancak neden yeterince güçlü olamadığımızı sorgulamamız gerekiyor." özeleştirisinde bulundu.

"RUSYA’DA 45 YILLIK İNŞAAT İŞİ VAR"

RTİB Başkanvekili Yavuz, Rusya’da inşaat sektörü ile ilgili bilgi verdi. Türk inşaat şirketlerine Rusya kapısını ENKA’nın açtığını ifade eden Yavuz, "1992’den günümüze kadar Rusya pazarında başarılı olan şirketlerin yüzde 90’ı ENKA kökenli. Rusya’da tamamlanan 40 milyar dolarlık işin belki 30-35 milyar doları 10-15 firmaya ait." dedi.

Rusya’nın inşaat sektörüne henüz işin başında olduğuna değinen Yavuz, "140 milyonun üzerinde nüfusu olan ve çok geniş bir coğrafyaya sahip olan bir ülke. Türk inşaat şirketleri henüz 7-8 şehirde aktif. Rusya’nın bölgeleri de değerlendirmeye başlanıldığı zaman burada kesintisiz 45 yıllık iş var." bilgisini verdi.

Rusya’nın iş yapma ve yatırım açısından çok verimli bir ülke olduğunu belirten Yavuz, 25 yıl önce gelenlerin el yordamı ile iş yapmak zorunda kaldıklarını, şimdilerde ise dernekler aracılığı ile bunu çok daha kolay yapabileceklerini ifade etti.