Rus Kommersant gazetesine göre, Türk Akımı doğalgaz projesinin ilk hattıyla ilgili mutabakat sonbaharın sonunda sağlanabilir.

Türkiye’de bir kaç ay içinde yeni hükümetin kurulması durumunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan boru hattıyla ilgili görüşebilir.
Gazetenin kaynaklarına göre, görüşmede muhtemelen sadece Türkiye’ye yönelik doğalgaz sevkiyatı ele alınacak. Rus doğalgazının Avrupa’ya yönelik sevkiyatı ise henüz görüşme konusu değil.

Gazeteye konuşan Rusya hükümet kaynaklarına göre, Putin ve Erdoğan, Türkiye’de yeni hükümetin kurulmasının ardından görüşme konusunda anlaştı. Kommersant'a göre, Kazan'da düzenlenmesi planlanan Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin( ÜDİK) toplantısı bağlamında iki liderin görüşmesi beklenirken, Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov’un sözlerine dikkat çekildi. Peskov’a göre, görüşmenin zaman ve yeri konusunda daha sonra mutabakat sağlanacak.

ANLAŞMA İÇİN YENİ HÜKÜMET BEKLENİYOR

Gazeteye konuşan Rusya hükümeti ve doğalgaz kurumu Gazprom kaynaklarına göre, Türk Akımı ile ilgili görüşmeler resmi şekilde sona erdirilmezse de, Haziran ayının ortalarından itibaren de facto olarak durduruldu. Bunun ana nedeni de indirim veya kaç boru hattı konusu değil. Bunun ana nedeni Türkiye’de yeni hükümetin kurulamaması.


TÜRK AKIMI’NDA 2 KONUDA GÖRÜŞ AYRILIĞI VAR

Toplam 47 milyar metreküp doğal gaz kapasitesinin olması planlanan Türk Akımı 4 ana hattan oluşacak. Türkiye'nin ilk hattan 15,75 milyar metreküp doğalgaz alması bekleniyor. Rus kaynağa göre, taraflar arasında hattın kara güzergah kısmı ve deniz kısmında BOTAŞ’ın katılımı ile ilgili 2 konuda görüş ayrılığı halen sürüyor. Bunun dışında BOTAŞ için resmi indirim de halen kayıta alınmadı.

Gazprom kaynağı BOTAŞ’a yüzde 10,25 indirimin sağlandığını, fakat belgenin imzalanmadığını belirtiyor. Çünkü Moskova ilk önce Türk Akımı ile ilgili hükümetler arası sözleşmenin imzalanmasını istiyor. Türk doğalgaz piyasası kaynakları da gecikmenin (indirim) Ankara’yı çileden çıkaran faktör olarak nitelendiriyor. Kommersant’ın bildiğine göre, yapılacak indirimle BOTAŞ yıllık bazda 500 milyon dolar kazanacak.

ANKARA’NIN GÜNDEMİ YOĞUN, TÜRK AKIM’I ACİL KONU DEĞİL

Kommersant’a konuşan Türk ve Rus uzmanlar da yeni hükümetin kurulmadan Türk Akımı’nın kaderinin çözüme kavuşmayacağı konusunda ortak düşünüyor. Gazete Erdoğan’ın kurucusu olduğu AKP’in 7 Haziran’daki seçimde tek başına iktidar olacak kadar halktan destek göremediğini hatırlatarak, muhalefetle yürütülen koalisyon görüşmelerinin ise başarısız olduğuna işaret etti.

Rusya sivil toplum örgütü Savunma ve Dış Politika Konseyi Başkanı Fyodor Lukyanov’a göre yeniden seçimler süreci geciktirecek. Lukyanov, “Üstelik Gazprom’dan farklı olarak Türkiye’nin acele edecek bir durumu yok. Kürtlerle yeniden başlayan ihtilaf ve güneydoğu sınırlarındaki belirsizlik gibi durumlardan kaynaklanan nedenlere göre Türkiye ağır bir sürecin içinde. Dolayısıyla Türk Akımı görüşmeleri bugün Ankara için öncelik taşımamakta.” dedi.