Türkiye Kamu-Sen Başkanı İsmail Koncuk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın memurların kazanılmış haklarının kaldırılması yönündeki ifadelerine sert tepki gösterdi. Çalışan için kazanılmış en büyük hakkın iş güvencesi olduğuna vurgu yapan İsmail Koncuk, iş güvencesinin alınması ile hükümete bağlı kamu çalışanlarının oluşturulmak istendiğini söyledi.

“Memurluk güvencesinin kaldırılması ve işçi ve memurların çalışan olarak aynı statüde değerlendirilmesi yolundaki girişimlere en şiddetli tepkiyi vereceğimizden kimsenin şüphesi olmamalıdır.” uyarısını yapan Koncuk, yazılı açıklamasında, “Dünyanın gelişmiş hiçbir ülkesinde görülmemiş uygulamayı Türkiye’de dayatmaya çalışanları, ateşle oynamamaları konusunda son kez uyarıyor, memurun iş güvencesine yapılacak herhangi bir saldırının, doğrudan memurun ve devletin varlığına karşı bir girişim olarak göreceğimizi ve en sert şekilde nefsi müdafaa hakkımızı kullanacağımızı bir kez daha hatırlatıyorum.” ifadelerini kullandı.

Koncuk, açıklamasında memurluk güvencesini ortadan kaldırarak, güvencesiz bir çalışma hayatının oluşacağına işaret etti. Memurların iş güvencesine karşı hazırlanan oyunların, ısıtılıp ısıtılıp toplum gündemine sunulduğunu aktaran Koncuk, şunları kaydetti:

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TÜMSİAD Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada bir kez daha işçi, memur ayrımını kaldıracaklarını ifade etmiş, yeni anayasayla birlikte gelişmiş ülkelerde olduğu gibi, çalışan kavramının geleceğini belirtmiştir. Ne yazık ki, ülkemizde gerçekleştirilmek istenilen her düzenlemeye gerekçe olarak gelişmiş ülkelerden yalan yanlış örnekler vermek, kötü bir alışkanlık haline gelmiştir. Sayın Cumhurbaşkanı, memurların, çalışan kavramı içinde işçilerle aynı potada eritilmesi konusunda muhtemelen yanlış bilgilendirilmektedir. Dünyanın gelişmiş olarak kabul edilen hiçbir ülkesinde memur ile işçi aynı statüde çalışmamaktadır.”

“OSMANLI’DA MEMURLAR AYRICAKLI KONUMA SAHİPTİ”

Gelişmiş ülkelerin hemen hepsinde, hukukuna bağlı olarak çalışan bir memur kesimi bulunduğu ve memurların hayat boyu iş güvencelerinin bulunduğu vurgulayan Koncuk, “Bu durumda Cumhurbaşkanının işçi, memur ayrımı olmayan gelişmiş ülke örneği hangisidir? Doğrusu merak etmekteyiz. Yeni Osmanlıcılığın prim yaptığı şu günlerde, gelişmiş ülke olarak Osmanlı örnek alınıyorsa, Osmanlı’da da memurların ayrıcalıklı bir sınıf olarak yer aldığını hatırlatmak isteriz.” dedi.

İşçi, memur ayrımı kaldırıldığında devlet kavramının da tartışmaya açılacağına dikkat çeken Koncuk, “Memurların iş güvencelerinin ellerinden alınması demek, o devletin hâkim olduğu topraklardaki temsil kabiliyetini kaybetmesi ve kamu hizmetlerini özel sektöre, dolayısıyla küresel sermayeye devretmesi anlamına gelmektedir. Bu noktada memur ve devlet, birbirini tamamlayan ve tanımlayan iki unsurdur. Memurluk kavramının yok edilmesi, devlet kavramının da yok edilmesi demek olacaktır.” tespitini yaptı.