Konutta yüzde 18'lik KDV, aralarında Aydın'ın da bulunduğu 12 büyükşehre arsa metrekare değerleri 1000 lirayı aşmadığı için hiç uğramıyor. 4 büyükşehir Sakarya, Konya, Erzurum ve Mardin'de ise yalnızca yüzde 1 KDV ödenecek.

Maliye Bakanlığı'nın hazırladığı, konutta KDV'yi arsa metrekare değerine göre yüzde 1, 8 ya da 18 olarak belirleyen yeni düzenleme, geçerli olduğu 29 büyükşehrin tamamına vurmadı.

YÜZDE 1 KDV ÖDEYECEK OLAN BÜYÜKŞEHİRLER

Hürriyet'ten Meltem Kara'nın haberine göre; aralarında Sakarya, Konya, Erzurum ve Mardin'in bulunduğu büyükşehirler arsa metrekare değerlerinin 500 liranın altında olması nedeniyle yalnızca yüzde 1 KDV ödeyecekken, Aydın'da da birkaç cadde dışında tüm ilçe ve köylerde yüzde 1 KDV geçerli olacak.

YÜZDE 8 KDV VERECEK OLAN BÜYÜKŞEHİRLER

Kahramanmaraş, Gaziantep, Şanlıurfa, Hatay, Adana, Kayseri ve Mersin'de de metrekare değerleri 1000 liraya çıkmadığı için en yüksek KDV oranı yüzde 8 olacak. Böylece, 12 büyükşehirdeki konutlara yüzde 18 KDV yansımayacak. Ancak büyükşehirlerde konutlar 150 metrekareden büyük olursa yüzde 18 KDV uygulaması devam ediyor.


YÜZDE 1 KDV ÖDEYECEKLER

Yeni KDV düzenlemesine göre, konutlarda arsa metrekare değeri 500 liraya çıkıyorsa yüzde 1, 500 ile 1000 lira arasındaysa yüzde 8 ve 1000 liranın üzerindeyse yüzde 18 oranları geçerli oluyor. 29 büyükşehirde geçerli olan bu yeni düzenleme, konutbüyüklüğünü değil değerini esas alırken, 13 büyükşehre arsa metrekare değerlerinin düşük olması nedeniyle yüzde 18 KDV vurmadı. Hatta yüzde 8 KDV bile ödemeyecek iller de bulunuyor.

29 büyükşehir arasından Sakarya, Konya, Erzurum, Mardin'nin tüm ilçe ve köylerinde arsa metrekare değerleri 500 lirayı geçmiyor. Bu da bu illerde konut KDV'sinin yüzde 1 olacağı anlamına geliyor. Aydın'ın da neredeyse tamamında yüzde 1 KDV geçerli. Didim Belediyesi ve Çamlık Belediyesi'ne bağlı bazı yerlerde KDV oranı yüzde 8'e çıkıyor.

BÜYÜK CADDELERDE ARTIYOR

Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Gaziantep, Hatay, Adana, Kayseri ve Mersin de arsa metrekare değerleri 1000 lirayı aşmadığı için yüzde 8 KDV'nin uygulandığı büyükşehirler olacak. Bu illerin büyük bir bölümünde arsa metrekare değerleri 500 liranın altında kalsa da, merkez ve ana caddelerde yükseliyor.

Örnek vermek gerekirse, Hatay'da Yenişehir Mahallesi ve Siteler Mahallesi'nde yüzde 8'e çıkan KDV, Adana'da Cevat Yurdakul Caddesi, Kayseri'de Kumaşcılar Geçidi, Mevlevi Caddesi, Meydan Küme Evler, Millet Caddesi, Mersin'de Adana Bulvarı, İsmet Paşa Bulvarı, Atatürk Bulvarı, Kahramanmaraş'ta Trabzon Bulvarı, Gaziantep'te Mütercim Asım Caddesi, Şanlıurfa'da Abide Kavşağı ve Köprübaşı Caddesi gibi yerlerde yüzde 8'e yükseliyor.

DİYARBAKIR'DA İSTİSNA

Diyarbakır'da şehrin tamamında yüzde 1 KDV oranı üzerinden konut alınacak. Ancak Diyarbakır'ın bazı caddeleri bu özelliği bozuyor. M. Ahmet Caddesi, Gazi Caddesi ve Melikahmet Caddesi'nde arsa metrekare değerlerinin 1000 lirayı aşması nedeniyle KDV, yüzde 18'e çıkıyor.

Kocaeli de benzer bir özelliğe sahip. Kocaeli'nin birçok yerinde yüzde 1 KDV geçerli olurken, bu istisnayı yüzde 18 KDV'nin uygulanacağı liman, iskele ve rıhtım alanları ile yüzde 8 KDV'nin uygulanacağı sanayi alanları bozuyor. Van'ın Cumhuriyet Caddesi'nde arsa metrekare değerleri yüzde 18 KDV'ye çıkıyor.