Konutta yılbaşında yürürlüğe giren ve hem inşaatçıların hem de vatandaşların tepkisini çeken KDV uygulamasında düzenleme sinyali geldi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, "Gerek görülmesi durumunda yeni düzenlemeler yapılabilir" diyerek bu konudaki tepkilere duyarlı oldukları mesajını verdi.

Daha önceki uygulamanın adaletsiz olduğu ve yenisinin gerekliliği konusunda hemfikir olan Çevre ve Şehircilik ile Maliye Bakanlıkları, düzenlemenin herhangi bir mağduriyete sebebiyet vermemesi için ortak çalışma kararı aldı. Her iki bakanlığa yakın kaynaklardan alınan bilgilere göre, düzenlemede KDV oranını belirleyen arsa bedelinin vergide adaletsizlik yaratabileceği endişesi de bulunuyor.

VİLLAYA DAHA AZ VERGİ

İki bakanlığın inceleme kararı almasında arsa bedelinin semte göre değil emsal oranıyla belirlenmesi etkili oldu. Bu karar üzerine aynı semtte bulunan iki farklı emsaldeki arsa ele alındı. Çünkü aynı bölgede bulunduğu halde emsali düşük olan parsele lüks konut yapılsa bile daha az vergi alınıyor. Emsali yüksek olan arsaya sıradan bir konut yapılsa bile daha yüksek vergi alınıyor.
Eski ruhsat büyük avantaj

Eski ruhsat büyük avantaj

Yılbaşında yürürlüğe giren yeni KDV düzenlemesi 1 Ocak 2013'ten önce ruhsat alan markalı konutlar için avantaja dönüştü. Yapı ruhsatını bu tarihten önce alınan projeler KDV artışından muaf tutulduğu için etkilemeyecek. Böylece projenin fiyatı otomatik olarak yeni ruhsat alınanlardan yüzde 18 daha ucuz olacak. KDV'yi arsa değerine göre belirleyen yeni düzenleme henüz ruhsat almayan firmalarda büyük sıkıntı yaratacak. Yeni yılda bu kararın çıkmasını öngören birçok firma son 6 ayda ruhsat işlemlerini tamamladı.

17 bin konut inşa ediliyor

Markalı konutların pek çoğu Emlak Konut GYO ortaklığıyla gerçekleştiriliyor. Emlak Konut'un verilerine göre ise halen İstanbul'da 16 bin 206, Türkiye genelinde ise 17 bin 305 konut inşa ediliyor.

AKSAKLIKLAR YIL İÇİNDE DÜZELECEK

Yeni düzenlemeye göre lüks villada oturan kişi normal konutta oturandan daha az vergi ödeyecek. Yıl içinde buna yönelik yeni bir düzenleme gelmesi bekleniyor. Yetkililer, "Öyle yerler var ki, emlak değerini belediyelerdeki komisyon belirliyor. Bunları elden geçireceğiz. Şimdilik böyle uygulamaya geçti. Ancak süreç içerisinde aksaklıklar düzeltilecek" dedi.