Konya Hidrolik Makina Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi (Hidrokon) çalışanları, sendikalı oldukları gerekçesiyle bir yılda 70 kişinin işten atılmasına tepki gösterip fabrika önünde eylem yaptı. Birleşik Metal İşçileri Sendikası Anadolu Şube Sekreteri Satılmış Yılmaz, çoğunluğu sağlayarak sendikal haklarını kazanmalarına rağmen Anayasal haklarının engellendiğini ifade etti. Yılmaz "Bizim amacımız burada işçi arkadaşlarımızın sendikalı olmaları, işçilerin çalışma koşullarının düzgün olması, herkesin haklarını alması. Başka bir isteğimiz yok." dedi.

'SANAYİ ODASI BAŞKANI MEMİŞ KÜTÜKÇÜ, 70 SENDİKALIYI İŞTEN ATTI'

Konya 3. Organize Sanayi Bölgesi'nde Hidrokon çalışanı sendikalı işçiler, işten atılmalar nedeniyle fabrika önünde eylem başlattı. İşten atılan tüm işçilerin tekrar işe alınıncaya kadar eylemlerini sürdüreceklerini ifade eden Yılmaz, işveren ve Konya Sanayi Odası Başkanı olan Memiş Kütükçü'nün, sendikalı işçileri işten attığını söyledi. Sendika olarak, 2014 yılının Şubat ayından itibaren Hidrokon iş yerinde örgütlenme çalışmalarına başladıklarını aktaran Yılmaz, "Biz, 105 kişi ile Çalışma Bakanlığına çoğunluk tespitinde bulunduk. Çoğunluk tespitimiz lehimize geldi. Bu süreçte Hidrokon işvereninin sendikaya tahammülü olmadığı için yetkimize itiraz etti ve 9 arkadaşımızı işten attı. Akabinde sendika üyesi arkadaşlarımızı yıldırma taktiği ile tek tek işten çıkardı. İşveren baskısı sonucu ve kendisinin direk olarak çıkardığı işçi sayısı 70 civarında. " dedi.

ÇALIŞMA BAKANLIĞI, TOPLU İŞ SÖZLEŞMESİ YETKİSİ VERDİ

İlk örgütlenmede atılan işçiler için dava açtıklarını ve hepsinin işe iade ve sendikal tazminat davalarını kazandıklarını aktaran Yılmaz şunları söyledi: "Yerel mahkemede çoğunluk tespiti davamızı kazandık. Hidrokon işvereni buna da rıza göstermeyerek işçilerin tercihlerini hiçe sayarak kararı temyiz etti. Çoğunluk tespit davamızda Yargıtay'dan 2015 mayıs ayında lehimize onandı. Çalışma Bakanlığı sendikamıza Toplu İş Sözleşmesi yetkisini gönderdi. Konya Sanayi Odası Başkanlığını yürüten Hidrokon işvereni Memiş Kütükçü, işçinin anasının sütü kadar helal olan, Anayasal hakkı olan sendika seçme ve üye olma özgürlüğünü hiçe sayarak 'Ben fabrikamda sendika istemiyorum işçiyi kölece çalıştırmak istiyorum' düşüncesi ile 12 üyemizi daha işten atarak içeride çalışan kardeşlerimize psikolojik baskı yapmaya devam ediyor."

'FABRİKA SAHİBİ, 'YOLUMU KESTİLER' DİYE İŞÇİLERİ ŞİKAYET EDİYOR'

Yılmaz, mevcut hükümetin de desteğini alan işverenin, işçileri Konya Valiliği'ne ve emniyet güçlerine 'Fabrikamı bastılar, yolumu kestiler' diye şikayette bulunduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: "Ne demiş atalarımız 'Yavuz hırsız ev sahibini bastırırmış'. Hidrokon işverenin ki de bu hesap. Çünkü işçilerin sendikalı olmak anayasal haklarıdır ve bunun karşısında durmak anayasal suçtur. Asıl suçlu kendisidir. Asılsız suçlamalar yaparak son derece meşru bu mücadeleyi engelleyemeyeceğini bilmektedir. Garip gurabanın, tüyü bitmemiş yetimin hakkını Konya işçisi sizlere yedirmeyecektir."

İşçilerin fabrika önündeki eylemine, CHP Konya milletvekili adayı Deniz İndibi Çelik ile HDP Konya milletvekili adayı Battal Odabaşı da destek verdi.