İzmir Ticaret Odası’nı (İZTO) ziyaret eden Kosova Tarım, Orman ve Kırsal Kalkınma Bakanı Memli Krasniqi, ülkesinde daha fazla Türk yatırımcı görmek istediklerini, önemli kolaylıklar sağladıklarını söyledi.

84. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF)’nın açılışına katılmak üzere Krasniqi, beraberindeki heyetle birlikte İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş’ı ziyaret etti. Bakan Krasniqi, Türkiye ile Kosova arasında çok ciddi ilişkiler olduğunu belirterek, “İzmir’in de bu ilişkilerde özel bir yeri var. İzmir’de çok sayıda Kosovalının yaşaması da bunda önemli bir etken. İzmir, Türkiye’de en yoğun ilişkilerimizin olduğu şehirlerden.” diye konuştu. Türkiye ile köklü ilişkilerinin yanısıra güçlü ticari bağlarının da olduğunu belirten Krasniqi, ayrıca Kosova’da Türk firmalarının yatırımları bulunduğunu söyledi. Krasniqi, “Türk firmaları havalimanı işletmesi, enerji gibi önemli ve büyük sektörlerde. Ülkemizde yatırımcılara önemli imkanlar sağlıyoruz. Avrupa Birliği ile yakında anlaşma imzalayacağız. Ülkemizde daha fazla Türk ve İzmirli yatırımcı görmek istiyoruz.” dedi. Krasniqi ayrıca Demirtaş ve İZTO üyelerini ülkesine davet etti.

‘YENİ ANLAŞMALARLA TİCARETİMİZ DAHA DA ARTACAK’

Fahri Konsolos Muharrem Toprak’ın da katıldığı ziyarette Ekrem Demirtaş, Kosova ile Türkiye arasında tarihi ve güçlü bağlar olduğunu söyledi. Demirtaş, “İzmir’de özellikle Piriştineli çok var; merhum Büyükşehir Belediye Başkanımız Ahmet Piriştina, Buca Belediye Başkanımız Levent Piriştina gibi. Bu yüzden Kosova, İzmir’de çok bilinen ve sevilen bir ülke.” dedi. İki ülke arasında gümrük muafiyeti olduğuna ve yakın zamanda da serbest ticaret antlaşmasının yürürlüğe gireceğine dikkat çeken Demirtaş, “Bu anlaşmalarla birlikte aramızdaki 300 milyon dolarlık ticaret daha da artacaktır. Bu kadar güçlü bağlarımız varken 300 milyon dolar gibi bir rakamı kabul edemeyiz, arttırmamız lazım.” dedi. İki ülke arasındaki dış ticaretin arttırılması, İzmirli ve Türk yatırımcıların Kosova’ya gitmesi için her türlü görevi üstlenmeye hazır olduğunu belirten Demirtaş, ayrıca Kosova’daki fuarlara da katılacaklarını sözlerine ekledi.