Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meclisi üyeleri arasında, muhalif gazetelerin neden uçağa alınmadığı polemiği yaşandı. Kotil, bir meclis üyesinin muhalif gazetelerin uçaklarda neden dağıtılmadığını sorması üzerine, “Haberim yok. Tekrar kontrol ettireyim.” dedi.

Genel Müdür Kotil, EBSO ekim ayı olağan meclis toplantısına katıldı. Meclis üyelerine, THY’nin nasıl büyüdüğünü anlattı. İzmir'in 2016 Haziran ayında hub (aktarma merkezi) olacağını belirten Kotil, “İstanbul, en iyi aktarma merkezi. İzmir'i de çözeceğiz ama aslan payı İstanbul'da. İzmir'i de hub yapacağız. Buradan herhangi bir Avrupa şehrine birer sefer koyduğumuzda 10 sefer yapmış oluyoruz. Problem yok. Bu kent, aktarma merkezi olacak.” diye konuştu.

Temel Kotil, soruları da cevaplandırdı. İşadamı Nedim Ambar, bazı gazetelerin neden THY uçaklarında dağıtılmadığını sordu. THY’nin, kanunen hiçbir engel olmayan bütün gazeteleri yolcularına sunması gerektiğini söyleyen Ambar, “Bu konudaki eksikliğin bir an önce giderilmesini ısrarla talep ediyorum. Ben okuduğum gazetelerin THY’de de dağıtılabilmiş olduğunu ve herkesin okuyabilmiş olduğunu görmeyi arzu ediyorum.” dedi.

‘SÖZCÜ VE CUMHURİYET GAZETELERİ NEDEN YOK?’

Genel Müdür Kotil ise yurtdışı uçuşlarda, uçağa geçmeden önce bütün gazetelerin stanttan alınabildiğini söyledi. Bazı üyeler, Kotil’e itiraz ederek, her gaçetenin olmadığını belirtti. Ambar, yeniden söz alarak, “Sayın genel müdürüm, Sözcü gazetesi yok. Cumhuriyet gazetesi bir iki tane var. Sırasıyla okuyoruz. Net olarak söylüyorum, şimdiye kadar THY uçaklarında Sözcü gazetesine rastlamadım.” ifadelerini kullandı. Bunun üzerine Kotil, her gazetenin havalimanı masalarına koylmasını söylediğini belirterek, “Tekrar kontrol edelim ama havalimanındaki displayde bütün gazeteler olsun demiştim.” şeklinde konuştu.

Temel Kotil ayrıca EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve EBSO Meclis Başkanı Salih Esen’e, adlarının yazılı olduğu bir uçak maketi hediye etti.

KOTİL’E İKİ AY ÖNCE DE AYNI SORU SORULMUŞTU

THY Genel Müdürü Kotil, iki ay önce ise İzmir Ticaret Odası’nda (İZTO) aynı sorulara muhatap olmuştu. 26 Ağustos 2015 tarihindeki İZTO Meclisi toplantısına katılan Temel Kotil, işadamlarının, "Muhalif gazeteleri uçakta neden dağıtmıyorsunuz?" sorusu üzerin, “Bütün gazetelerimiz, havaalanındaki stantlarda. Yolcu istediğini alır.” şeklinde cevap vermişti. THY, 17-25 Aralık sürecinden sonra hükümete muhalif yayın yapan gazetelerin uçaklarında dağıtımını durdurmuştu.