Amasya Orman Bölge Müdürlüğünce kadınların istihdama katkı sağlaması amacıyla Salıpazarı'nın köylerinde yaşayan 35 kadına 30'ar olmak üzere bin 50 kovan ve arı dağıtımı gerçekleştirildi. Kadınlar, bu kovan ve arılarla 4 bin 200 hektarlık kestane ormanında kestane balı üretecek.

Projenin öncülüğünü yapan AK Parti Samsun Milletvekili Tülay Bakır, kadınların iş gücüne katılmaları ve aile bütçelerine katkı vermeleri için böyle bir proje geliştirdiklerini söyledi.

Türkiye'nin 2023 ekonomik hedeflerine kadınların istihdama katılmasıyla ulaşılabileceğini belirten Bakır, "Bunun için Samsun'un 17 ilçesindeki köylerde kadınların istihdama katılması için çeşitli projeler üretiyoruz. Salıpazarı ilçesindeki kestane ormanında bal üretilmesi için kadınlara yönelik kestane balı üretimi projesi başlattık. Bu proje kapsamda 35 kadınımıza bin 50 arı kovanı ve arıyı verdik" dedi.

"Kadınlar yılda 27 bin 500 lira kazanacak"

Bakır, Salıpazarı ilçesinde 4 bin 200 hektar kestane ormanı bulunduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:

"Kestane balı sağlık açısından çok önemli. Antioksidan değeri çok yüksek. Birçok hastalıktan korunmada bal önemli rol oynuyor. Kestane balı da bal türleri arasında başı çeken tür. 

Kadınlarımıza bal üretimi konusunda eğitim verdik. Her kadın çiftçimize 30 kovan verdik, her kovandan 15 kilogram ürün alacaklar ve bir yılda yaklaşık 27 bin 500 lira gelir kazanacaklar."
"Arıyı ormana sokmayan bir anlayış bitti, bal ormanları kuruyoruz"

Amasya Orman Bölge Müdürü Yaşar Sarı ise Orman-Köy İlişkileri Genel Müdürlüğünün, kadınların kestane balı üretimi yapabilmesi için 15 bin liralık kredi desteği verdiğini anlattı.

Salıpazarı ilçesinin, kestane ağacının bol olduğu bir bölge olduğuna dikkati çeken Sarı, "4 bin 200 hektar alanda bal ormanı kurduk. Arıyı ormana sokmayan bir anlayıştan sonra artık bal ormanları kuruyoruz. Buralarda köylülerimizin sertifikalı bal üretmesini sağlayacağız. Amacımız köylümüzü yerinde kalkındırmaktır. Sadece kredi vermedik, kovanların üretimi ve arıların bulunmasını da biz sağladık" ifadelerini kullandı.

Kovan ve arılarını alan kadınlar ise ev ekonomisine katkı sağlayacakları için mutlu olduklarını belirtti.