Türkiye Tarım Sigortaları Sistemi (TARSİM) yetkilileri köy köy gezerek, üreticiye ‘Tarım Sigortası’ konusunda uyarı ve önerilerde bulunuyor.

Son olarak TARSİM yetkilileri, Giresun’un Espiye ilçesine bağlı Güneyköy köyünde, tanıtım ve bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan TARSİM Giresun Bölge Müdürü Bülent Yaşaroğlu, “Değişen iklim şartları, fındık üretimi için TARSİM sigortasının önemini artırmaktadır” dedi.

Yaşaroğlu, poliçeler için 5 Mart’ın son gün olduğunu belirterek, “Fındık üreticisinin değişen iklim şartlarına karşı ürünlerini, ‘zirai don başta olmak üzere, dolu, fırtına, hortum, heyelan, yangın, deprem, sel ve su baskını risklerine’ karşı fındık ürününde poliçe tanzimi için son tarih 5 Mart günüdür. O günü beklemeden Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) kayıtlarını il ve ilçe tarım müdürlüklerinden yenileyerek acentelerinden sigorta yaptırmanız sizlerin menfaatinedir” ifadelerini kullandı.

“Primin yüzde 67’si devletten”

Zirai don teminatında pirimin yüzde 67’sinin devlet tarafından karşılandığını ifade eden Yaşaroğlu, “Olabilecek bir afet karşısında ürün kayıplarının karşılanacağı tek sistemin TARSİM olduğunun bilinmesi gerekir. 2017 yılında yeni başlayan teminat olan fındık ocaklarını ağaç sigortası yaptırdığı taktirde, ‘kar ağırlığı, dolu, fırtına, hortum, heyelan, yangın, deprem, taşıt çarpması, sel ve su baskını risklerinden’ dolayı ocakların ürün alamayacak şekilde kırılıp-sökülüp zarar görmesi durumunda bu ocakların 3 yıllık ürün bedeli tazminat olarak ödenecek. 2006 yılından bu güne 10 yıllık süreçte üreticiler oluşturduğu 7 milyon 277 bin poliçe karşılığında 2,3 milyar TL prim ödendi, TARSİM’in üreticiye ödediği hasar ise 3,1 milyar TL’dir. Devletin pirim desteği ise 2.7 milyar TL’dir. Devlet, bu tarımsal sigortayı gerçekleştiren üreticilere, meyvelerde don teminatında yüzde 67, kuraklıkta yüzde 60 ve diğer tüm teminatlarda ise yüzde 50 oranında prim desteği sağladı” diye konuştu.

Toplantıya, TARSİM Giresun Bölge Müdürü Bülent Yaşaroğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Espiye İlçe Müdürü Metin Küp, Ziraat Bankası Şube Müdürü Bekir Bayraktar, Tarım Kredi Espiye Kooperatifi Müdürü Hasan Kılıç, Fiskobirlik Sigorta Müdürü Halide Çıtlak, Güneyköy Köy Muhtarı Ahmet Köse ve çok sayıda üretici katıldı.