Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Yozgat Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği tarafından süt sığırcılığının geliştirilmesine yönelik yürütülen proje kapsamında Dambasan köyüne süt tankı kurularak süt alımına başlandı. Proje ile köylerde süt sığırcılığının geliştirilmesi hedefleniyor.

Yozgat Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ziyaattin Özdemir, beraberinde Yozgat Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hacı Selvi ve Müdür Yardımcısı Özgür Memiş Dambasan Köyünde kurulan süt tankının açılış törenine katılarak süt alımını başlattı.

İl Gıda Traım ve Hayvancılık Müdürü Ziyaattin Özdemir, süt alımı öncesi köy sakinleri ile sohbet ederek tarım ve hayvancılığın geliştirilmesine yönelik yapılacak çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Süt tankının kurulmasıyla birlikte çiftçilerin süt sığırcılığına biraz daha ağırlık vereceğini belirten Özdemir, “Bu süt tankının kurulması köylü vatandaşlarımız açısından oldukça büyük önem arz etmektedir. Çünkü artık bu vatandaşlarımız süt satarak aylık sabit bir gelir elde ederek bütçelerine bir katkı sağlayacaktır. Vatandaşlarımızda kaliteli sağlıklı bir süt tüketimine kavuşmuş olacaktır. Süt tankı sayesinde bölge insanının hayvancılığa, özellikle süt sığırcılığına yönelmesi teşvik edilmiş olacak. Bu tankımız 500 litre süt alıyor. Alıştırma süresince bu tankımız burada olacak. İlerleyen süreçte tank yetersiz gelirse daha büyük tankla değiştirilerek bu tankı da yine başka bir köyümüze götürerek oralarda da süt üretiminin yapılmasını sağlamış olacağız. Şuanda 15 adet tankımızı belirlenen köylerimize kurarak hayvancılığın gelişmesine bu yönde katkı sağlayacağız.” dedi.

Yozgat Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hacı Selvi de birlik olarak süt toplama işine 2010 yılında başladıklarını hatırlatarak o dönemde 50 ton sütü toplamakta çok zorlandıklarını söyledi. Selvi, “Şuan 300 ton bölgemizden süt topluyoruz. Bu 300 bin TL demektir. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürümüz ve İl Özel İdaremiz bize destek oldu. Tarım müdürümüzle bir proje hazırladık ve 15 adet süt tankı aldık ve uzak köylerimize bu tankları koyarak süt alımı yapacağız.” diye konuştu.

Dambasan Köyü Muhtarı Mustafa Yeşilay da Özdemir ve Selvi’ye teşekkür ederek, kendilerinin de artık yerli ırk yerine süt ineği besiciliğine başlayarak bu sayede sabit bir gelirlerinin olacağını söyledi.

Süt üreticisi Süleyman Doğan ise 70 tane büyükbaş hayvanı olduğunu belirterek, “Benim hayvanlarım yerli ırk cinsi olduğu için fazla süt vermiyor. Bu yüzden süt üretimi için bütün hayvanlarımı süt ineğiyle değiştireceğim.” diye konuştu.