Amasya’da 'Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi' kapsamında koyun ve keçi yetiştiricilerine kura ile 32 adet damızlık koç dağıtımı yapıldı.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü bahçesinde gerçekleştirilen dağıtım törenine Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin, Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Lokman Gültekin, protokol üyeleri ve hayvan yetiştiricileri katıldı.

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Lokman Gültekin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Amasya’nın da aralarında bulunduğu 40 ilde koyun ve keçi yetiştiriciliğinin geliştirilmesi amacıyla damızlık hayvanlar dağıtmaya devam ettiğini söyledi. Bu proje ile mevcut sürülerin üstün verimli koçlarla kan değişimi sağlanarak daha verimli ve sürdürülebilir koyunculuk hedeflendiğini ifade eden Gültekin, son yıllarda Türkiye’deki küçükbaş hayvan sayısının 18 milyondan 41 milyonun üzerine çıktığını, Amasya’da ise bu sayının 200 bine ulaşarak büyükbaş hayvancılıktaki başarıyı yakaladığını belirtti.

Gültekin, "Koyun ve Keçilerde Verimliliği Artırma Projesi kapsamında 32 adet koç 16 yetiştiricimize dağıtılacak olup, bu koçlar yaklaşık 70 kiloya kadar çıkabilen, 2 yılda 3 kez doğum yapabilen, ikiz ve üçüz doğum oranı yüksek olan Bafra ırkı koçlar olup yüzde 75’i Bakanlığımız tarafından karşılanmaktadır. Koçların yetiştiricilerimize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.

Amasya Valisi İbrahim Halil Çomaktekin ise hayvancılık sektörünün Türkiye ve Amasya açısından son derece önemli olduğunu vurguladı. Sağlıklı beslenen toplumlarda etin öneminin büyük olduğuna dikkat çeken Çomaktekin, “Sağlıklı ve doğal et ile beslenen daha sağlıklı, güçlü ve uzun ömürlü olurlar. Onun için bizler hayvancılık sektörünün geçim sektöründe ve beslenmemizde ne kadar önemli olduğunun farkında olan bir toplumuz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, hayvancılığın gelişmesi için sürekli sektör temsilcilerine sürekli destek çalışmalarında bulunmakta, çok önemli projeleri hayata geçirmektedir. Bizlerde bu desteklerden il olarak en üst düzeyde yararlanmaya çalışıyoruz.” diye konuştu.

Hayvancılık sektöründe en önemli konuları başında mera alanlarını olduğunu dile getiren Çomaktekin, şu ifadeleri kullandı: “Hayvanların otlandıkları ve beslendikleri yerler meralardır. Hayvanlar ne kadar sağlıklı ortamlarda beslenirlerse o hayvanlar o derecede sağlıklı olurlar. Bizler de bu gereksinim doğrultusunda il genelinde çok önemli mera ıslah çalışmalarımız sürdürmekteyiz. Geçtiğimiz günlerde Suluova ilçemizde çok önemli bir merayı devreye soktuk. Şimdilerde Taşova ilçemizde mera ıslah çalışmalarımız var. Yine sürekli olarak uyguladığımız 'Yem Bitkileri Projesi' var. Yem bitkisi hayvancılık sektörü açısından çok önemlidir. Çünkü girdi maliyetlerinin düşürülmesi bakımından ve hayvanların iyi beslenmeleri için bu tür projelerin desteklenmesi gerekiyor. İşte bu şekilde vatandaşlarımıza karşılıksız hibe şeklinde hediye ettiğimiz 32 adet sağlıklı koçları hayvan yetiştiricilerimize hediye edeceğiz.
Dağıtımını yapacağımız bu koçlar ile yüksek ürün elde edilebilen koyun sürüleri oluşturulması hedeflenmektedir. Bu vesileyle proje için emek sarf eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğümüze teşekkür ediyorum. Dağıtımını yapacağımız koçların üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum.”

Konuşmaların ardından Vali Çomaktekin ve protokol üyeleri tarafından çekilen kura ile 16 üreticiye 32 adet koç teslim edildi.