Nevşehir’de planlama çalışmalarına 1970’li yıllarda başlanılan ve temeli 1997 yılında dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz tarafından atılan Kozaklı ilçesindeki Doyduk Sulama Barajı’nda su tutma işlemine başlanıldı. Bölge çiftçisinin yaklaşık 40 yıldır yapımını beklediği baraj sayesinde 14 bin 520 dekar tarım alanı sulanabilir hale gelecek.

Nevşehir’in Kozaklı ilçesine bağlı Doyduk köyünün yaklaşık 2,5 kilometre kuzeyindeki Deliçay Irmağı'nın kollarından Kalaycık Deresi üzerinde yapımı tamamlanan Doyduk Sulama Barajı’nda, su tutma işlemine başlanıldı. 13.71 milyon metreküp su depolama kapasitesine sahip baraj ile Doyduk köyünün yanı sıra civardaki Belekli, Küllüce, Kılıçlı, Çayiçi ve Karahasanlı köylerinde toplam 14 bin 520 dekar arazide sulu tarım yapılabilecek. Bölge tarımına ciddi katkılar sağlamasının beklendiği ve proje için yaklaşık 40 Milyon TL’lik bir harcama yapıldı.

Nevşehir Milletvekili Ebubekir Gizligider, Doyduk Sulama Barajı’nın tamamlanması için iktidarları döneminde yaklaşık 40 milyon TL tutarında bir harcama yapıldığını belirterek barajda su tutma işlemine başlandığını ve bölgede sulu tarıma geçileceğini açıkladı.

Doyduk Sulama Barajı sayesinde köylerindeki sulanabilir tarım arazi oranının ciddi anlamda artacağını kaydeden Belekli Köyü Muhtarı Hasan Hüseyin Şahin, köylerinde sulu tarıma geçecekleri için heyecanlı olduklarını söyledi. Şahin, “Sulu tarıma geçilecek. Daha önce sulanabilir olan araziler genişleyecek. Yağmurlama ve damla sulama sistemlerinden yararlanacağız. Koruma suyu olunca erozyon önlenecek. Barajın yapımının ardından kapalı kanal sistemi ile tarlalarına su verileceğini ifade eden Şahin, “Buranın temelinin ne zaman atıldığı Mesut Yılmaz dönemiydi herhalde. 1981 yılı mıydı, tam hatırlamıyorum. 40 yıldır falan barajın yapılmasını bekliyoruz.” dedi.

Köy çiftçilerinden Ahmet Öztürk ise “Baraj 20 yıldır yapılmıyordu. Yolumuz 13 kilometre ise çıktı 25 kilometreye. Devlet iki greyder göndererek kısa yolu neden açmıyor. Buna akıl erdiremiyoruz. Kaymakama, Vali’ye gidiyoruz, anlatıyoruz, bir netice alamıyoruz. Şu anda bizim ürettiğimiz buğdaydan bir römork Kozaklı’ya götürmek istesek, 25 kilometre yol dolaşmamız gerekiyor. Kısa yolumuzun yapılması için Cumhurbaşkanımızdan, Başbakanımızdan rica ediyoruz. Araziye pancar ekiyoruz. Su da gelince verim artacak. Tarım yönünden barajın çok faydası olacak” dedi.