Tüketici Güvenliği Derneği’nden (TG DER) telefon, SMS ve mail kanalı ile ‘kredi masraflarınızı ya da kart aidatlarınızı geri alıyoruz’ taahhüdünde bulunan şirketlere itibar edilmemesi tembihi geldi. Genel Başkan Murat Köse, kendilerini danışman olarak tanıtan bu şirketlerin ve elemanlarının tüketiciyi kandırdığını; web ortamından elde ettiği belgeleri 90-100 liraya sattığını vurguladı; ilaveten “Hâlbuki ne evraklar ne iadeler için danışmanlara gerek var.” dedi.


Kredi masraflarını ve kart aidatlarını geri almak için bankalara dekont ve dilekçe sunmak gerekiyor. Bu dekont ve dilekçelerin reddi halinde başvurulan Tüketici Hakem Heyeti’nin yoğunluğu da danışman olarak anılan şirketlere yönelimi arttırıyor. Bu şirketlerin ve elemanlarının varlığında heyetin önemli rolü olduğunu anlatan Köse, Cihan’a yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Esasında hak, bu heyetlerde aranmalı. Ama bu heyetler, çok meşgul. Mahkemeye göndermeleri, hakkı iade etmeleri 6 ayı buluyor. Buna mukabil tüketici daha kolay bir yönteme başvuruyor. Danışmanlık kisvesine bürünen şirketlere güveniyor, kanıyor ve parasını onlar kanalı ile tahsil etmeye yöneliyor. Tabii bu arada tüketici dolandırılıyor. Hâlbuki Google veya Yahoo’ya girerek tüketici derneklerinin web ağına gitmek ve dilekçe ve karar örneklerini bulmak mümkün.

Şu da muhakkak parayı iade almak kolay değil. Bankalar, iade için yazılan dilekçelere itibar etmiyor. Tüketici Hakem Heyeti’ne yöneliyoruz, orada da yoğunluk görüyoruz. Heyete beyanda bulunup, belgeleri sunma halinde de mahkeme tarihi 6 ay olarak veriliyor. Kararın yazımı ise 2 ay alıyor. “

Öte yandan kredi masrafı ve kart aidatını iade almayı vaat eden şirketlerin, tüketicinin kimliğini, telefon ve mailini hangi yöntemler ile elde ettiği tartışılan konulardan. Burada bankaların sorumluluğu olduğuna temas eden TG DER Genel Başkanı, “Müşterilere ait veriler paylaşılmamalı. Böyle bir durum varsa ortada hemen ihbar yapılmalı. İlgili otoriteye, BDDK’ya ‘kimliğim paylaşılmıştır’ denilmeli. BDDK da o banka ile irtibata geçmeli.” ifadelerini kullandı.



Tüketicinin bir önemli sorunu ise onayı ve haberi olmadan kredi kartının kullanımı. Kartlı alım satımda tedbirli ve temkinli olunması gerektiğini dile getiren Murat Köse, konuya dair şu uyarıları yaptı:

“Siz POS’tan ürün veya hizmet aldığınızda sorun yoktur. Size slip verilir. Kartın belli alanları kapalıdır, görülmez. Ama siz internetten alım yaptığınızda kartın tüm verilerini paylaşıyorsunuz. Burada güvenlik açığı beliriyor. İnternetten alım satım yaparken güvenli firmalarla paylaşım yapılmalı. Bir de internetten girilen alanda karşınıza sözleşme gelir, sözleşme okunmadan onaylanır. Hâlbuki bu sözleşme okunmalıdır. Çünkü burada ‘verilerimi üçüncü şahıslarla paylaşabilirim’ ifadesi yer alabilir.”