Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) Şubat ayı meclis toplantısını Karasu’da gerçekleştirdi. Toplantıda, Sakarya’nın 2017’ye ihracatta rekor kırarak başladığı ifade edilirken, kısa bir süre önce faaliyete geçen Karasu Limanının önemine değinildi.

SATSO tarafından, Karasu’da gerçekleştirilen Şubat ayı meclis toplantısı öncesinde Karasu Organize Sanayi bölgesinde bulunan bir fabrika ile Karasu Limanı SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Kösemusul, Meclis Başkanı Akgün Altuğ, yönetim kurulu üyeleri ve meclis üyeleri tarafından ziyaret edildi. SATSO heyetinin gerçekleştirdiği ziyaretlerde Karasu Belediye Başkanı Mehmet İspiroğlu ve Karasu Kaymakamı Şafak Gürçam’da eşlik etti.

Fabrika ziyaretinde konuşan Başkan Kösemusul, “Biz sizleri omuzlarımızda taşımaya talibiz. Ülke hedeflerimize giderken böyle yatırımlar bizi ziyadesiyle memnun ediyor. Temsil ettiğimiz görev adına sizlerin, sorunlarını yukarıya taşımak köklü vazifemizi yapmaya gayret ediyoruz” dedi.

“Butik bir liman işletmeciliği yapacağız”

SATSO heyeti tarafından gerçekleştirilen fabrika ziyareti sonrasında ise kısa bir süre önce faaliyete geçen Karasu Limanında da incelemelerde bulunuldu. Karasu Limanı Müdürü Erhan Doğan, SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Kösemusul ve heyetine limandaki çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Doğan, Karasu Limanı’nın faaliyete geçmesiyle birlikte hayata geçen ‘Viking Projesi’ ile boğaz trafiğinin azaldığını ve limanın konumunun üreticilere fayda sağladığını belirterek, “Marmara Bölgesinin İstanbul’a açılan en yakın kapısıyız. Sakarya için bu çok önemli. Çevremizdeki limanlar tamamıyla sadece belirli noktada sadece kendi ihtiyaçlarına göre düzenlenmiş olan limanlardır. Karasu Limanımız ile biz herkese ayrı bir elbise dikecek pozisyondayız. Butik bir liman işletmeciliği yapacağız” ifadelerini kullandı. SATSO Yönetim Kurulu Başkanı Kösemusul ise, “Sakarya ili olarak hep ihracattaki hedeflerimizi ön plana çıkartıyor ve bu doğrultuda çalışıyoruz. Bu anlamda bizim elimizi güçlendirecek en önemli parametrelerden bir tanesi limanımızın devreye girmesi oldu” şeklinde konuştu.

“Sakarya 2017’ye ihracatta rekor kırarak başladı”

Ziyaretler sonrasında Şubat ayı meclis toplantısında Sakarya’nın 2017’ye ihracatta rekor kırarak başladığını belirten Kösemusul, “Ülkemizin Ocak ayı ihracatı yüzde 15, otomotiv ihracatı yüzde 37, Rusya’ya ihracat yüzde 57, Irak ise yüzde 42,4 arttı. Sakaryamız 2017’ye ihracatta rekor kırarak başladı. Ocak ihracatımız 454 milyon 537 bin dolar, artış oranı ise yüzde 267. Bu rakamlarla Türkiye ihracat sıralamasında 6’ncı sıraya yükseldik. Sakaryamız iş dünyasını yürekten kutluyorum. Başarımızın artarak devam edeceğine inanıyorum. Hedefimiz ilk 5’te daima yer almak. İnşallah bu başarıyı da sizlerle birlikte yakalayacağız. Geçtiğimiz hafta Sayın Cumhurbaşkanımızın başkanlığında, Başbakanımız ve Bakanlarımızın katılımlarıyla TOBB’ta Türkiye Ekonomi Şurası’na iştirak ettim. Cumhurbaşkanımız orada hepimiz için bir istihdam seferberliği başlattı. Seferberlikle ilgili kamuoyunda da yer alan açıklamalarım oldu. Sakaryamız iş dünyası bu seferberlikte üzerine düşenin fazlasını yerine getirme gayretinde olacaktır” diye konuştu.

“Karadeniz’den Dünyaya açılan bir Sakarya”

Kösemusul açıklamalarının devamında, “Türkiye’nin 2023 hedefleri çerçevesinde bizde Sakarya ili olarak hedeflerimizi ifade ettik ve dile getirdik. Bulunduğumuz görevde hedefimiz çerçevesinde Sakarya’yı ihracatta ilk 5 il içine sokmak ve bu anlamda çok önemli çalışmalar elde ettik. Bugün geldiğimiz noktada bu ihracattaki en önemli parametrelerinden bir tanesi Karadeniz’den Dünyaya açılan bir Sakarya vizyonu çerçevesinde bir liman faaliyetimizin devreye girmesiydi. Bugün limanımızın devreye girdiğini gördük hep beraber Sakarya ve ülke ekonomisine ihracat anlamında katkı sağlayacak çok önemli bir çalışma. İstihdam ile başlatılan seferberlik çok önemli. 15 Temmuz’da Türk halkı nasıl tankın önünde durduysa bizde iş dünyası olarak ülkemizin ekonomisini bozmaya çalışan bu mücadelenin önünde, ekonomik krizin önünde duruyor ve mücadele ediyoruz. İstihdam çağrısını Sakaryamızda yoğun bir şekilde üyelerimize anlatıp, neticeye kavuşması için mücadele ediyoruz. Ülkemize olan saldırıların önüne geçilebilecek bir çalışma olduğunu düşünüyorum. Ekonomimizin çarklarının daha hızlı dönmesi için ve istihdam, işsizlik oranını aşağıya çekebilmek için önemli bir proje” dedi.