Yunanistan’ın ekonomik krizlerle boğuştuğu bir dönemde, binlerce Yunan Avustralya’ya göçmeye başladı. Daha önce Yunanistan’a kesin dönüş yapmış olan Avustralya doğumlu binlerce Yunan da kıtaya dönmeye başladı.

Avustralya’nın Kuzey Toprakları Bölgesi'ne 19. yüzyılın başlarından itibaren başlayan Yunan göçleri İkinci Dünya Savaşı sonrasında büyük bir artış gösterdi. Önemli bir kısmı Avustralya’nın kuzeyindeki Darwin şehrine yerleşen ilk nesil Yunan göçmenler denizden sünger ve inci çıkarma işinde çalıştılar.

Büyük çoğunluğu Yunanistan’ın Kalimnos (Kilimli) adasından göç etmiş olan göçmenlerinin sonraki nesillerinin önemli bir kısmı Yunanistan’a geri döndü. Ancak Yunanistan’ın içinde girdiği derin ekonomik kriz nedeniyle şimdi binlerce Yunan yeniden Avustralya’ya dönüyor.

Bunlardan birisi olan Yvonne Panatos, “Aslında Yunanistan’da eşimle çok iyi işlerimiz vardı. Ekonomik krizin etkilerini 2004 senesinden itibaren hissetmeye başladık. Bir zamanlar durumları çok iyi olan insanlar bir anda yokluğa düştüler. Çevremizdeki insanların yokluk nedeniyle çektikleri sıkıntıları görmek üzücüydü. Tabii sonraki süreçte biz de ekonomik zorluklar çektik.” dedi.

The Age Gazetesi’nde yer alan habere göre son 3 yılda Yunanistan’dan 3 bin 500 kişi Avustralya’nın Darwin şehrine geri döndü.

Geçen yıl Avustralya Kuzey Toprakları Bölgesi yetkilileri de Yunanistan'ın Klimnos Adası’na giderek, Avustralya’nın Darwin şehrinde çalışacak Yunanlar için bir kampanya başlattılar.

Yunanistan’ın Avrupa Birliği’nden çıkmasının konuşulduğuna işaret eden Darwin Fahri Konsolosu John Anictomatis, “Eğer Yunanistan AB’den çıkarsa çok daha büyük sayıda Yunan Avustralya’ya geri dönmek isteyecektir.” dedi.

Avustralya’nın ücra köşelerinden birisi olan ve Darwin şehri, ülke içinde işçi çekemediği için Yunanların geri gelmesinden oldukça memnun.