Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ekonomik krizle mücadele çerçevesinde hükümet üyeleri, Merkez Başkanı Elvira Nabiullina, Sberbank Başkanı German Gref’le bir araya geldi. Moskova dışında Novo Ogaryovo’da yer alan devlet başkanlığı rezidansında ekonomi yönetimini toplayan Putin’in masasında Maliye eski Bakanı Aleksey Kudrin’in de yer alması dikkat çekti.

Ukrayna krizi, yaptırımlar, petrol fiyatlarının düşmesi ve rublede yaşanan devalüasyon nedeni ile ekonomik problemler yaşayan Rusya’nın 2015’de yüzde 5 civarında küçülmesi bekleniyor.

Putin yönetiminde uzun yıllar görev yapan Kudrin, 2008 krizinde ülkenin mali politikalarını başarılı bir şekilde yönetmiş, oluşturduğu fonlarla krizden en az etkilenmeyi sağlamıştı. Kudrin, 2011’de dönemin Devlet Başkanı Dmitri Medvedev’le anlaşamadığı gerekçesi ile görevinden alınmıştı.

The Moscow Times’a Kudrin’in Putin’in masasında olmasını değerlendiren uzmanlar bunun çok dikkat çekici olduğunu belirtiyor. AFK Sistema’dan Yevgeni Nadorşin, “Hükümette uzman açığı olma ihtimali yüksek…” değerlendirmesinde bulunurken, Alfa Bank uzmanı Natalya Orlova da, “Onun dahil olması önemli gözüküyor…” dedi.

Davos’ta resmi Rus heyetinin içinde yer alan Kudrin, Rusya’nın en büyük petrol şirketi Rosneft’in borçları nedeni ile eleştiride bulunmuştu. Bazı uzmanlar Kudrin’in yeniden kabineye dönebileceği ya da işlerin zorlaşması durumunda başbakanlığa geçebileceği yorumları yapıyor.

Askeri harcamalar kısıtlama yapılmasını savunan Kudrin, kadınlar için 55 ve erkekler için de 60 olan mevcut emeklilik yaşının artırılmasını savunuyor.