Borusan Holding CEO’su Agâh Uğur, kurun ekonomi için önemini vurguladı. Uğur, "Kur talep ile ilgili daha büyük bir barometre faize göre. Faiz yüksek olduğunda talep dramatik olmuyor. Ama kur yüksek olunca talep altüst oluyor, duruyor. Talebin durması da bizi daha çok endişelendiriyor." dedi.

Agâh Uğur, Borusan Holding’in 2014 rakamları ve 2015 planlarını açıkladığı basın toplantısında gazetecilerin kur artışı ile ilgili sorularını da cevapladı. "Dolar aldı başını gidiyor endişeleriniz yok mu?" sorusuna Uğur, şu karşılığı verdi:

"Doların bilançolar ile ilgili bir yanı var. Çok borçlu olanlar, lira geliri olup da dolardan borçlananlar çok zorlanacak. Bizim bu anlamda artılarımız var. Biz epeydir konsolide edilmiş mali tablo ortaya koyuyoruz. Bizden daha sonra başladı, diğer büyük şirketler buna. Bizim için dolar önemli. Çelik sektöründe dolar ve Euro önemli. Caterpillar dolardan ürün veriyordu, 5-6 sene evvel Euro’ya geçti. Naturel hedge diye bir kavram var. Yani dolar alıp dolar satmak, Euro alıp Euro satmak gibi. Biz bunu yapıyoruz. Naturel hedge yapıyor, artı bilançolarımızı iyi yönetiyoruz. Şu an 3,5 milyar dolar bilanço büyüklüğümüz var. Bilançoyu iyi yönetiyoruz. Bilançoda oynamalardan endişeli değiliz. Türkiye’de kur talebin büyük bir barometresi faize göre. Faiz, yüksek olunca talep dramatik düşmüyor. Ama kur, yüksek olunca ve kontrol edilemez olunca talep duruyor. Burada talebin durması bizi daha çok endişelendiriyor. Biz kimi sektörlerde büyük firmalar ile irtibatlıyız ama her sektörde öyle değil. Cat ile ilgili faaliyetlerde küçük müteahhitlerle irtibatlıyız, inşaat sektöründe doğabilecek problem bizi dalga dalga etkileyebilir. Tabii biz yapacaklarımızı yapıyor, bilançolarımızı yönetiyoruz ama zor."

Uğur, ilaveten doların artışının talep ile ilgili riski arttırdığını dile getirdi.

"EKONOMİNİN SEÇİM SONRASI KÜÇÜLMESİ GİBİ BİR DURUM YOK"

"Ekonomi seçimden sonra ne olur? Babacan’ın görevi bırakması da söz konusu, ne olur?" sorusunun ardından da Uğur, Türkiye’de ekonominin siyasete pek de bağımlı olmadığını belirtti. Uğur,"Tabii kolay dönemden geçmiyoruz. Ama dörtnala giden ekonomi seçim sonrası küçülecek, altüst olacak gibi durum yok. Seçimin ekstrem bir şey olur mu bilmem ama ekonomiyi daha olumsuz etkileyeceği kanaatinde değilim. Bu sene yüzde 3 büyümeler… Ya bilançoyu iyi yönetmeniz, kur ve faiz riskini iyi yönetmeniz, müşterinize yakın olmanız gerek ki daralan talep size gelsin." ifadelerini kullandı. Basın toplantısında ekonomiye değinen Borusan Holdingin CEO’su, "Türkiye normal büyüme ile yoluna devam edecek, bu oranlar yüzde 3-4 olacak." tahmininde bulundu.

Sonrasında holdingin 2014 rakamlarına ve 2015 hedeflerini paylaşan Agâh Uğur, şunları kaydetti:

2014’ü 4,5 milyar dolar net satış ile kapadık ve yüzde 10 büyüdük. Operasyonel kar 328 milyon dolarda kaldı. 2014 gibi kolay olmayan bir senede karlar 2013’ü andırıyor. 322 milyon dolar yatırım, 7 bin 639 istihdam vardı. Kurda dalgalanmalar, çelik fiyatlarında gerilemeler ortada. Bunlara rağmen 2015’te 4,7 milyar dolar net satış hedefliyoruz. Euro ve çelik fiyatları bu seviyede devam ederse böyle olur, yoksa daha iyi olabilir. Yüzde 5’in ötesinde bir büyüme hedefliyoruz. Yine bu sene için 360 milyon dolar operasyonel kar, 417 milyon dolar yatırım ve 8 bin 450 istihdam öngörüyoruz."

Uğur, 2019 planlarını da 6,5 milyar dolar net satış, 600 milyon dolar operasyonel kar, 2 milyar dolar yatırım olarak ilan etti.

RUSYA’DA ŞİRKET ALDI, 440 ELEMAN İSTİHDAM EDECEK

Borusan Holding’in 11 ülkede faaliyet yürüttüğünü anlatan Uğur, "Dün itibari ile Rusya’da caterpillar distribütörlüğü satın aldık, Amerikalı bir şirketten. 2014 itibari ile şirketin 120 milyon dolar satışı, 440 elemanı var. Maden ve inşaat sektör için önemli bu sektör. 2016 sonrasında 120 milyon doların 200 milyon dolara geleceğini öngörüyoruz." açıklamalarını yaptı.