Kurban Bayramı öncesi Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine şiş ihracatı arttı. Kahramanmaraş’ta kebaplık şiş üretimi yapan bir firma yurt dışına yılda 4 milyon adet şiş ihraç ediyor.

Kahramanmaraş’ta tarihi demirciler çarşısında dede mesleğini sürdüren şiş imalatçısı 69 yaşındaki Fahrettin Balkarlı, 22 yıldır şiş imal ediyor. Günlük 20 bin, aylık ise 500 bin civarında şiş imal eden Balkarlı, yılda ortala 4 milyon adet ürettiği şişleri Finlandiya dahil bir çok dünya ülkesine pazarlıyor.

İmal ettiği şişleri hem yurt içi hem de yurt dışı piyasasına ihraç eden Balkarlı, gelen taleplere cevap verebilecek potansiyele sahip olduklarını belirterek, "Arap ülkeleri başta, dünyanın her yerine şiş satıyorum. Almanya, İngiltere, Suudi Arabistan, Irak, İran, Ürdün, Finlandiya Yemen. Bunlardan bir kaçı. Bayram dolayısıyla şimdi yurt içine satışlar yapıyoruz. Gelen taleplere cevap veriyoruz." dedi.

KURBAN BAYRAMI ŞİŞE TALEBİ ARTIRDI

Özellikle Kurban Bayramında yurt içi ve yurt dışı talebin arttığını söyleyen Balkarlı, perakende satışlarda şiş fiyatlarının 15 kuruş ile 1 lira arasında alıcı bulduğunu ifade etti.

Her türlü şiş imalatını yaptıklarını kaydeden Balkarlı: "Ürettiğimiz şişler, 15 kuruştan başlıyor 1 liraya kadar çıkıyor. Ciğer şişi 15 kuruş, kuşbaşı şişi 30 kuruş, kuşbaşının bir kalını 50 kuruş, patlıcan şişi 1 lira. Toptan ve perakende satışlar yapıyoruz. Şişleri, kendi atölyelerimizde yapıyoruz. Şişin çeşidine göre fiyatı değişiyor. 7 çeşit şiş üretiyoruz." diye konuştu.

ŞİŞLER ORTADOĞU VE AVRUPA’YA İHRAÇ EDİLİYOR

Ortadoğu ve Avrupa ülkeleri başta olmak üzere dünyanın birçok ülkesine şiş gönderdiklerini belirten Balkarlı, gelen talepler doğrultusunda Kurban Bayramı öncesinde yurt içine de satış yaptıklarını belirtti. Şişlerin aracı firmayla en çok Almanya, İngiltere, Suudi Arabistan, Irak, İran, Ürdün, Finlandiya Yemen’e gönderdiğini kaydeden Balkarlı şöyle konuştu: "Şişleri, Karabük’ten aldığımız demirlerden yapıyoruz. Önce boylarına göre kesim işlemleri yapılıyor. 50, 60, 65 santim boylarında kesiliyor. Sonra demire şekil veriyoruz, sonrada galvenez kaplıyoruz. Ürettiğimiz şişler, 15 kuruştan başlıyor; 1 liraya kadar çıkıyor. Toptan ve perakende satışlar yapıyoruz. Şişleri, kendi atölyelerimizde yapıyoruz. Şişin çeşidine göre fiyatı değişiyor. 7 çeşit şiş üretiyoruz. Dedem burada demirciydi. Ben baba mesleğini yapıyorum. İşimi, temiz ve dürüst yaparım. Malımı da satarım. Uluslararası ihracatçı firmalara satıyoruz. Onlar da diğer ülkelere ihraç ediyor. Biz ilkokul mezunuyuz. Sadece üretime aklımız yetiyor. Biz de üretip aracı firmalara veriyoruz. Onlar da pazarlamasını yapıyorlar."