Kayseri İl Kurban Hizmetleri Kurulu, kurban olmayacak hayvan satışlarını yapanlara tüketiciyi koruma kanununa göre ceza uygulanacağını açıkladı. Alınan kararda, “Kurban olmayacak hayvanları satanlar hakkında tüketiciyi yanıltmaktan dolayı haklarını aramak üzere tüketicilerin '6502 sayılı Tüketiciyi Koruma Kanunu' hükümleri uyarınca müracaatlarını yapmak üzere ilgili kurullara yönlendirilmesi” ifadesi yer aldı.

Kayseri İl Kurban Hizmetleri Kurulu Vali Yardımcısı Zülkarnin Öztürk başkanlığında toplandı. İl Müftülüğü’nde gerçekleşen toplantıya, İl Müftüsü Doç. Dr. Şahin Güven ile Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğü’nden yetkililer katıldı. Vali Orhan Düzgün imzasıyla yürürlüğe giren “İl Kurban Hizmetleri Kurulu Kararı” gereğince ilgili kurumların görevleri ile görevlilerin yetkileri tespit edildi. Bu kapsamda, Kayseri’de Kurban Bayramı’nda kurban kesmek isteyen vatandaşların kurbanlarını dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun bir şekilde bizzat kesmelerine veya vekalet yoluyla kestirmelerine yardımcı olunacak.

Kurban kesilecek yerleri belirlemek ve bu konulardaki diğer hususları düzenlemek üzere Vali Orhan Düzgün’ün daveti üzere toplanan kurul şu kararları aldı:

Kayseri’de kurban hizmetlerinin kurumlar arasındaki koordinasyonunun Vali Yardımcısı Başkanlığında İl Müftülüğünce sağlanacak. İlgili kurum ve kuruluşlardan oluşan komisyonun, Kurban Bayramı’ndan önce toplanarak gerekli kararları almak üzere toplanmasının ve bilahare görülecek lüzum üzere toplantıya çağrılmak gerekiyorsa bu görevin de İl Müftülüğünce yürütülecek.

İl de tespit edilen kurban kesim yerleri haricinde kendi bağ, bahçe ve benzeri yerleri olup ta kurbanını kendisi kesmek isteyen vatandaşların kurban kesebilmelerine, her hangi bir müdahale yapılmayacak. Ancak kurban atıkları ile bertaraf için gerekli tedbirleri almayanlara İlçe Belediyeleri, Halk Sağlığı Müdürlüğü, Orman ve Su İşleri Şube Müdürlüğü ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri tarafından 2015 Yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğin 18. maddesindeki cezai hükümlerin uygulanacak.

Komisyonun almış olduğu kararlara uymayanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 20/j (işletmelere) ve 20/s (şahıslara) maddeleri, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun 41. maddesi, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 12 ve 14. maddeleri ile 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri Bitki Sağlığı Gıda ve Yem Kanunu hükümlerine göre işlem yapılacak.

Kurban olmayacak hayvanları satanlar hakkında tüketiciyi yanıltmaktan dolayı haklarını aramak üzere tüketicilerin “6502 sayılı Tüketiciyi Koruma Kanunu” hükümleri uyarınca müracaatlarını yapmak üzere ilgili kurullara yönlendirilecek.

Büyük baş hayvanların 2 yaşını doldurup doldurmadığı Alo Küpe Hattı olan 338 2144/3 telefonundan sorulabilecek.