Türkiye, Kurban Bayramı’na hazırlanırken kurbanlık alışverişleri de başladı. Türkiye’nin 5. büyük ili Antalya’da kurbanlık hayvan sayısında sıkıntı olmamasına rağmen büyükbaş fiyatları geçen seneye göre yüzde 30 arttı. Geçen yıl 12 lira olan dananın kilosu bu sene 15 liraya yükseldi.

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Canlı Hayvan Et Ticareti Meslek Komitesi, yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde sektör temsilcilerini bir araya getirdi. ATB’de gerçekleştirilen komite toplantısında; kurbanlıklar, et fiyatları ve hayvan satış yerleriyle ilgili konular ele alındı. Antalya’da geçen yıl Kurban Bayramı’nda 11 bin büyükbaş, 155 bin civarı da küçükbaş hayvan kurban edildi. Bu yıl da bu rakamlara yakın hayvan kesilmesi bekleniyor. Sektör temsilcileri Antalya’da kurbanlık hayvan sıkıntısı bulunmadığını, geçen seneki rakamlara yakın hayvan kesilmesini beklediklerini söyledi. Hayvan sıkıntısı olmamasına rağmen özelikle büyükbaş fiyatlarında yüzde 30 artış var. Sektör temsilcileri bu durumu artan maliyetlerle ve kurbanlık hayvan satışının sıkıntılı ve zahmetli bir iş olmasıyla açıklıyor.

Küçükbaş hayvanların fiyatı geçen seneyle aynı, koyun-keçi 500 ile bin lira arasında alıcı buluyor. Ancak büyükbaş havyan fiyatları el yakıyor. Büyükbaşta geçen yıla göre yüzde 30 zam var. Komite üyesi Ata Sönmez, geçen yıl 12 lira olan büyükbaş canlı hayvanın kilogram fiyatının bu sene 15-16 liraya yükseldiğini belirterek, bu durumun satışları olumsuz etkilediğini söyledi. Kurbanlık hayvan satışlarının durgun olduğunu, büyükbaş satışının ise yüzde 30 gerilediğini dile getiren Sönmez, “Bu sene satışlar ağır. Daha çok ufağa gidecek, dana fiyatlı olduğu için.” dedi. Sönmez, danadaki kaybı fiyatı değişmeyen küçükbaşın kapatmasını beklediklerini ifade etti.

Damızlık sığır, keçi ve koyun yetiştiricileri ise bu sene hayvan satış yeri sayının azlığından yakındı. Kurban Bayramı için 49 resmi satış, 87 de resmi kesim yeri belirlendi. Satış yerlerinin azlığının yanı sıra fiziki şartlarının yetersizliği şikayet konusu oldu. Belediyelerin, insanlar ve hayvanlar için sağlıklı satış yerleri oluşturmaması eleştirildi. Başta büyükşehir olmak üzere belediyelerin satış yerlerine kazanç kapısı gözüyle baktığı, gerekli alt yapıyı sağlamadıkları dile getirildi.

Üreticiler Antalya’da hayvan pazarı kurulmasını isterken Antalya Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Öztürk, “Antalya merkezde kurban satış yerlerinin azaldığını görmekteyiz. Gerekiyorsa tüm kapalı pazar yerleri açılmalı. Sorun belediyelerce çözülmeli. Pazar yerlerinde zaruri ihtiyaçların dahi karşılanmadığını görüyoruz.” diye konuştu.

Antalya İli Kırmızı Et Üreticileri Birlik Başkanı İlhan Ayhan, hayvan üreticilerinin geçen yıl Antalya’da 130 çadır kurduğunu, bu yıl rakamın 90’da kaldığını belirterek, yüzde 20 düşüş olduğunu söyledi.