Dünya dolar milyarderleri 414 kişi artarak 1.867 kişiye çıktı ve tüm zamanların rekorunu kırdı. Listede Türkiye'den de 32 kişi var.

Sabah'tan Barış Ergin'in haberine göre, Hurun Report'un hazırladığı 'Küresel Zenginler Listesi 2014'te Türk milyarderlerin bir numarası ise 3.7 milyar dolarlık servetiyle Ferit Şahenk. Şahenk'in dünyadaki sıralaması ise 451. İkinci sırada 3.4 milyar dolarla Murat Ülker yer alırken, üçüncülüğü ise 3.3 milyar dolarla Hüsnü Özyeğin aldı. Ülker ve Özyeğin'in dünya listesindeki yeri ise sırasıyla 493 ve 510 oldu. Geçtiğimiz yılın listesine göre Türk milyarder sayısı 1 kişi arttı. Türkiye geçtiğimiz yıl listeye 31 kişi sokmuştu.

KUR ETKİSİ AZ OLDU

Türkler'in ortalama serveti ise 2014'te yüzde 6 düştü. Bunun temel nedenlerinden biri gelişmekte olan ülkelerin tamamında görünen yerel para birimlerindeki düşüş. Döviz kurundaki artış yüzde 19 olarak alındığında Türkiye'de servetteki düşüş yüzde 6'da kaldı. Benzer ülkelerden Endonezya'da kur yüzde 20 artarken, servet yüzde 12 geriledi. Brezilya'da bu oranlar yüzde 15'e 13, Hindistan'da ise yüzde 11'e 13 oldu.

BILL GATES BİRİNCİ

Dünya genelinde ise milyarderlerin 946'sının servetinde artış oldu. 152 ismin servetlerindeki artış yüzde 50'yi geçti. Sadece 318 kişinin servetinde düşüş oldu. Microsoft'un patronu Bill Gates'in serveti 14 milyar dolar artarak 68 milyar dolara çıktı. Warren Buffett, 64 milyar dolarlık servetiyle ikinci sırada yer aldı. Inditex'ten Amanico Ortega ise 62 milyar dolarlık servetle üçüncü oldu. Geçtiğimiz yılın en zengini Carlos Slim ise dördüncü sıraya geriledi. Slim'in serveti yüzde 9 düşerek, 60 milyar dolara indi.

TOPLAM SERVETLERİ 6.9 TRİLYON DOLAR

Dünya milyarderlerinin toplam serveti 6.9 trilyon dolara çıkarak Japonya'nın milli gelirini bile geride bıraktı. 40 yaşın altında 26 kişi listede yer alırken, bunların 13'ü servetlerini miras yoluyla değil kendileri sağladı. Listede yer alan isimlerin yüzde 68'i kendi servetlerini kendileri kazananlar. 47 kişi de dördüncü kuşak olarak listeye girdi.

İSTANBUL DÜNYA YEDİNCİSİ

Dünya milyarderlerinin başkenti ise New York oldu. New York'ta yaşayan milyarderler geçtiğimiz yılın birincisi olan Moskova'yı da böylece koltuğundan etti. Hong Kong, Pekin ve Londra ise bu iki şehri takip etti. 28 milyarderin ikamet ettiği İstanbul ise dünyada yedinci sırada yer aldı.

ABD LİSTEDE BİRİNCİ SIRADA

Listede 68 ülkeden bin 867 kişi bulunuyor. ABD, 72 kişiyle listede birinci sırada. Çin'de ise bu rakam 41. İngiltere 22 kişiyle listenin üçüncü sırasına oturdu. Sektörel olarak ise listenin en tepesinde teknoloji yer aldı. Teknoloji sektörü gayrimenkulden birinciliği devraldı. Üretim ve perakende ise bu iki sektörü takip etti.